fredag 30 mars 2012
Vitryssland bör omedelbart avskaffa dödsstraffet!
I resolutionen uppmanas också Internationella Ishockeyförbundet att flytta VM 2014 till ett annat värdland.
Läs gärna mer här.
torsdag 29 mars 2012
Innan det är för sent
Kampen mot organiserad brottslighet får eget utskott i EP
Den organiserade brottsligheten breder ut sig över hela Europa. Inte heller Sverige är förskonat och detta är tydligt - inte minst i min hemstad Malmö, vilket är den stad som drabbats hårdast i Sverige.
Bara under 2011 mördades nio människor i Malmö och staden har också drabbats hårt av mordförsök, grova rån och våldsamma attacker på våra demokratiska institutioner.
Jag menar att organiserad brottslighet är som en parasit i vårt samhälle. Det handlar om väl utbyggda strukturer och nätverk och de kriminella gängen jobbar effektivt över gränserna. Det enda sättet att stoppa dem är att arbeta på samma sätt: med gränsöverskridande rättsligt samarbete. Det är därför mycket bra att Europaparlamentet visar att vi vill bidra aktivt så att EU kan gå fram i enad front i kampen mot den organiserade brottsligheten.
Vår svenska EU-kommissionär Cecilia Malmström arbetar redan mycket hårt mot den organiserade brottsligheten i Europa, till exempel genom det nya europeiska centrum mot organiserad cyberbrottslighet som presenterades igår och genomföreslagen ny EU-lagstiftning om hur man kan beslagta organiserad brottslighetstillgångar.
Jag ser mycket fram emot att samarbeta med vår liberala kommissionär i dessa frågor framöver!
onsdag 28 mars 2012
Karlspriset till unga skånska européer
Europaparlamentet i Sverige skriver på sin hemsida att "Det vinnande bidraget ska vara ett praktiskt exempel på européer som lever tillsammans i gemenskap och fungera som förebild för unga människor som lever i Europa."
I år som alltid var det en tuff uppgift att välja mellan de inskickade bidragen - men juryn valde enhälligt en grupp ungdomar från skånska Vellinge att representera Sverige i årets tävling. Dessa fem gymnasieelever insåg att deras klasskamrater inte visste nog om EU, och skapade ett pedagogiskt verktyg för att sprida EU-kunskap på ett roligare vis i hemkommunen. Hatten av för dessa ambitiösa ungdomar!
Grattis därför till Cecilia Vegelius, Jonatan Nyhlén, Emma Svärd, Amanda Dyberg och Linnea Olsson - och stort lycka till i finalen!
tisdag 27 mars 2012
Sätt humanism och mänskliga rättigheter före idrottsfester!
Vitryssland är idag det enda landet i Europa som fortfarande använder dödsstraff. Det är ovärdigt, det är vidrigt och det är omänskligt att denna primitiva strafform fortfarande existerar – och verkställs – i dagens Europa.
För mig är det självklart att vi måste bekämpa den vitryska diktaturen med alla till buds stående medel. Vi kan inte stå tysta bredvid när en regim i vårt grannskap mördar och torterar sina egna medborgare. Därför tycker jag inte heller att man kan säga att sportens värld kan skiljas helt från politiken. Visst kan sport och politik hänga ihop. Och i Vitryssland är det helt klart så.
Europas siste diktator Lukasjenko har en svag punkt, han är en oerhört passionerad ishockeyfantast. Hans favoritlag vinner alltid, som sig bör i en diktatur. Och nu håller hans drömmar på att gå i uppfyllelse för Vitryssland har fått äran och hedersuppdraget att stå värd för ishockey-VM 2014.
Lukasjenko satsar mycket på värdskapet för ishockey-VM. För honom handlar det om stor prestige. Trots att landet befinner sig i en av de värsta ekonomiska kriserna genom tiderna bygger regimen nya hotell, fina ishockeyrinkar, stora arenor. Man putsar på landets fasad som snart ska visas upp för omvärlden.
Jag och många med mig har länge protesterat mot att VM har förlagts till Minsk. En av initiativtagarna till motståndet mot vitryskt VM är den legendariske hockeyspelaren, Peter Stastny, världsmästare från dåvarande Tjeckoslovakien, idag EU-parlamentariker från Slovakien.
Den brutala avrättningen och den totala avsaknaden av grundläggande demokratiska rättigheter i Vitryssland borde göra det fullständigt omöjligt att hålla ett festfyllt ishockey VM i detta blodsbesudlade land nästa år.
Det är bara att hoppas att ishockeyförbunden – både det svenska och det internationella – tar mod till sig att våga väga människoliv mot världsmästerskap. Vi måste våga sätta humanism och mänskliga rättigheter före idrottsfester!
Lyssna gärna på hela debatten här!
måndag 26 mars 2012
Om Somalia och khat-pengar
Vi hade besök av Ambassadör Boubacar Gaoussou Diarra, Afrikanska Unionens särskilde representant för situationen i Somalia. Jag passade på att ta upp frågan om al-shabaab och hur de finansierar sin verksamhet - bland annat med inkomster från olaglig drogsmuggling till Europa. Det gäller främst drogen khat som jag arbetar mycket emot.
Ambassadör Diarra konstaterade att det säkert är så att pengar från narkotikahandeln rullar ner i terroristnätverks fickor, och han lovade att arbeta vidare med detta. Kanske kunde Afrikanska Unionen ta fram en särskild rapport om denna problematik?
Intressant vore om khat-frågan kunde få vidare spridning, bara genom internationellt samarbete kan man stoppa internationell brottslighet!
fredag 23 mars 2012
Sport är politik - ishockeyvärlden har ett ansvar
Europaparlamentarikerna Olle Schmidt och Marit Paulsen samtalar om diktaturen i Vitryssland, om de unga män som nyligen arkebuserades och om svenska ishockeyförbundets ansvar för det PR-jippo som Lukashenka vill göra av ishockey-VM 2014.
Att Lukashenka får den här belöningen - ishockey är hans stora passion och svaghet - är absurt. Ishockeyvärlden måste ta ifrån honom den äran.
torsdag 22 mars 2012
Vad hände med vårt ansvar att skydda?
Det som händer i Syrien är förfärligt och förfärande. Människor mördas, förföljs och flyr i vårt omedelbara grannskap och vi i omvärlden står handfallna. Trots att vi antagit den gemensamma principen om "ansvar att skydda" - responsibility to protect - när civilbefolkningar hotas av den egna staten. Glädjande att Kofi Annans fredsplan i natt antogs av FN:s säkerhetsråd, men nu återstår att se denna plan satt i verket och få effekt i Homs och Damaskus.
Igår träffades utskotten i den gemensamma parlamentariska församlingen för EU och AVS-länderna, jag är ledamot av det politiska utskottet. Vi debatterade bland annat följderna av omvälvningen i Libyen och det ansvar som omvärlden tog under revolutionen - flygförbudszonen - och det som tas nu, under den svårare uppbyggnadsfasen. Jag påminde kollegerna om den mycket begränsade insats som Europa gjort när det gäller flyktingmottagande efter krisen, och ledamöterna från Libyens södra grannskap berättade i sin tur om de utmaningar de har med flyktingströmmarna från Libyen. Och inflödena av illegala vapen, inte minst.
Kollegan Assarid från Mali talade särskilt om problemen i norra delen av hans hemland och de nya extremistgrupperna som hotar befolkningen och ekonomin där. Vi känner ju till problemen med kidnappningar och mord på turister, civila och minoritetsgrupper. I natt kom sedan beskedet om statskuppen i Mali. Sahelregionen måste uppmärksammas mer, den är en krutdurk.
tisdag 20 mars 2012
Har alla rätt att öppna ett bankkonto?
För de flesta av oss i Sverige är det svårt att tänka sig livet utan tillgång till bankkonto, men verkligenheten är att 30 miljoner människor i EU inte har tillgång ens till de enklaste formerna av konton. Vardagliga saker som att betala hyra, få lön och spara undan pengar blir då mycket svårt. Att handla över nätet eller betala med kort är inte att tänka på.
Det är främst två grupper som har svårt att få öppna ett konto i Europa idag. Dels är det socialt eller ekonomiskt utsatta personer, till exempel hemlösa. Utan tillgång till ett bankkonto att betala hyra från blir det ännu svårare att få tag i bostad och en ond cirkel uppstår. Dessutom nekas ofta personer som har gjort personlig konkurs eller har betalningsanmärkning som bankkunder.
Dels handlar det om de människor som rör sig över Europas gränser. Trots att vi ska ha fri rörlighet i EU är det fortfarande krångligt att till exempel bo i ett land och få lön i ett annat, eftersom många banker ställer höga krav på den som vill öppna ett lönekonto.
Detta kan omöjligt vara vad vi menar med en fungerande inre marknad i EU. Att människor diskrimineras på grund av sin sociala eller ekonomiska situation, eller att regelkrångel försvårar för den fria rörligheten är oacceptabelt.
Rekommendationer och självreglering av branschen har bevisligen inte fungerat så nu måste vi överväga lagstiftning på europeisk nivå. Jag kommer att följa Europaparlamentets arbete med detta framöver särskilt noga då jag för den här frågan har utsetts till den liberala gruppens förhandlare i utskottet för inre marknad och konsumentskyddsfrågor.
Alla som lagligen vistas i EU måste rimligen ha rätt till åtminstone den allra enklaste formen av bankkonto.
Pressinbjudan: Det juridiska arbetet för Dawit Isaak
Medverkande: Juristerna Jesús Alcalá och Percy Bratt, Björn Tunbäck (Reportrar utan gränser) och Europaparlamentariker Olle Schmidt.
I somras lämnades en Habeas corpusinlaga till Eritreas Högsta domstol. Sedan blev det tyst kring Dawit Isaak. Men det juridiska arbetet och det politiska spelet för hans frihet har fortsatt med oförminskad intensitet. Vid presskonferensen redogörs för den senaste utvecklingen i fallet Dawit Isaak.
Habeas corpus innebär att myndigheterna i Eritrea som håller Dawit Isaak fängslad är skyldiga att visa upp honom inför en domstol som beslutar om han alls får hållas kvar. Habeas corpus finns inskriven i eritreansk lag och den eritreanska regeringen har själv offentligt framhållit förfarandet som en del av eritreansk rätt. Enligt den eritreanska rättegångsbalken (Criminal Procedures Act) får ingen misstänkt hållas längre än 28 dagar innan åtal väcks.
-Det är viktigt att vi fortsätter föra kampen för rättstatens principer och för yttrandefriheten även i Eritrea. Jag hoppas att detta initiativ leder till att Asmaras högsta domstol prövar Dawit Isaaks fall och att man från det eritreanska rättsväsendets sida slår fast det orimliga att hålla honom i fortsatt förvar, kommenterar Europaparlamentariker Olle Schmidt som varit drivande för att följa upp habeas corpusframställan genom bland annat EU:s Catherine Ashton.
Dawit Isaak har varken åtalats eller dömts. Han fängslades 23 september 2001. Habeas corpusframställningen stöds av chefredaktörer på 21 tidningar i sju europeiska länder, bland andra El País, Der Spiegel (spiegelonline), Helsingin Sanomat, Gazeta Wyborzca och Berlingske.
Välkomna den 22 mars!
För mer information, kontakta oss gärna:
Olle Schmidt 0705-341064
Carolina Schale (pressansvarig Folkpartiets Europaparlamentariker) 0708-549063
Ohyggliga nyheter från Toulouse
Våra tankar går idag till offren och deras anhöriga i Toulouse.
Varför detta hat? Varför detta besinngslösa våld? Varför denna rasisim?
Frågorna är många denna dag.
Vårt svar måste alltid vara tron på våra möjligheter att fortsatt genom respekt och dialog övervinna hatet och ondskan!
torsdag 15 mars 2012
Varför belönar vi mördarstaten?
Två unga män, Dmitry Konovalov och Vladislav Kovaljov, kommer att mördas av en europeisk stat. Igår kom uppgiften att Vitrysslands diktator Aleksandr Lukashenka vägrar benåda de båda männen.
Självklart går tankarna till de unga männens familjer i denna sorgens stund. Det går inte att föreställa sig den smärta som deras familjer känner just nu.
Vitryssland är det enda landet i Europa som fortfarande tillåter dödsstraff och Europaparlamentet har flera gånger fördömt dödsstraffdomarna mot Kovaljov och Konovalov. Det är ovärdigt, det är vidrigt och det är omänskligt att dödsstraffet fortfarande existerar - och verkställs - i dagens Europa.
Vad som gör det än mer tragiskt är att de båda männen inte ens säkert är skyldiga till de brott de anklagas för. Framtvingade erkännanden, tortyr i fängelserna och utomrättsliga frihetsberövanden är inte ovanliga i Vitryssland.
Regimen respekterar inte den egna befolkningens grundläggande mänskliga rättigheter. Ändå förlänas Europas siste diktator Lukashenka äran och hedersuppdraget att stå värd för ishockey-VM 2014. Detta är något som jag upprepade gånger uppmärksammat och kritiserat.
Uppenbarligen ser Internationella Ishockeyförbundet fortfarande inte hur allvarligt läget är i Vitryssland. Men hur många fler avrättningar behövs? Varför ska vi belöna diktaturer där unga män arkebuseras? Frågan om VM är till syvende och sist idrottsvärldens ansvar. Svenska Ishockeyförbundet - står ni på demokratins eller på Lukashenkas sida?
Jag vill också tipsa om den utmärkta informationssidan www.infobelarus.nu
onsdag 14 mars 2012
Om isländsk EU-ansökan
I kammaren tycks åsikterna gå isär om huruvida Islands fiskeindustri är ett föredöme eller ett problem. Det handlar mycket om makrill - fiskstimmen leker i nordsjön och runt Island men fiskstimmen rör sig över stora avstånd. Vem har då "mest rätt" till makrillen som naturresurs?
Förbudet mot valfångst och handel med valprodukter är del av EU:s "acquis" - unionens gemensamma lagar - och här måste man hitta en lösning med Island. Kanske kommer debatten gå i samma spår som tidigare diskussioner om sälprodukter och Grönland.
Imorgon röstar vi om vår resolution och den är mycket positiv till de isländska framstegen. Helt klart är att det vore bra för EU att få Island som medlem.
tisdag 13 mars 2012
Kasparov och Kasyanov i Europaparlamentet
Garry Kasparov - den tidigare schackmästaren - och Mikhail Kasyanov skrädde inte orden när de kommenterade Putins metoder för att hålla sig kvar vid makten. Ryssland har en god bit kvar till demokrati. Men det finns också demokratiska krafter. Som Kasparov sa: "we will not tolerate Putin shooting people who demand political reform. We are not afraid."
Han underströk också att ryska demokrater ser Europa som framtiden - att vi delar samma värden och principen om rättsstat och demokrati.
Kasyanov nämnde också Putins monopol på att synas i rysk TV - ännu ett konkret bevis på vikten av fri och oberoende media för en verklig demokrati.
Krångel om kvotering
Jag vill understryka igen att jag inte stödjer lagstadgade kvoteringskrav på det privata näringslivet och bolagsstyrelser. Däremot kunde jag trots allt inte rösta nej till rapporten i sin helhet eftersom den innehåller många mycket viktiga aspekter, inte minst vikten av sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, HBTQ-rättigheter och flera andra jämställdhetsfrågor som vi i Sverige redan har kommit långt i men som även övriga Europa borde ta tag i.
Resolutionstexten som rör jämställdhet inom bl.a. EU:s egna institutioner och inom politiska partier hade betydligt vagare skrivningar - den handlar om uppmaningar och rekommendationer. Även om ordet kvotering förekommer i denna text har den alltså inte alls samma laddning eller värde och jag röstade för den slutliga resolutionen. Däremot röstade jag mot klåfingriga förslag om kvotering i kommissionsrekryteringar När det gäller rekryteringar till toppositioner måste merit gå före kön.
Inom FP införde vi redan på 70-talet ett mål på minst 40 procent män/kvinnor för alla ledande positioner. På den tiden ansågs detta tämligen radikalt och den typen av åtgärder har sedermera följts av liknande åtgärder inom övriga politiska partier. Och vi ser nu att våra skandinaviska och nordiska länder ligger väl till när det gäller balanserad könsfördelning i ledande ställning! Givetvis återstår mycket ännu att göra - men i jämförelse klarar sig Norden väl.
Mångfald lönar sig alltid!
EU kan bli bättre på att nominera jämställt!
Idag står två intressanta rapporter om jämställdhet på dagordningen här i Europaparlamentet i Strasbourg: en om kvinnor i politiskt beslutsfattande och en om kvinnors och mäns lika möjligheter i arbetslivet i Europa.
Detta är inte något vi diskuterar för kvinnornas skull utan för att företag och organisationer blir livaktigare, starkare, mer idérika och mer lönsamma med en mångfald av människor i ledningen.
Men EU:s egna institutioner måste föregå med gott exempel. Om vi inte själva visar att vi tror på värdet av att ha både kvinnor och män i ledande positioner, hur ska vi då kunna kräva av Europas företagare att göra bot och bättring?
Några exempel:
I kommissionen är nio av 27 kommissionärer kvinnor.
I Europa är kvinnor i majoritet men på EU:s toppmöten är de en väldigt liten minoritet.
Av EU-domstolens 39 domare är sju kvinnor.
Revisionsrätten består av tre kvinnor och tjugofyra män.
I Europeiska Centralbankens ledning finns inte en enda kvinna.
Och - nyligen valde vi i Europaparlamentet nytt presidium med bara tre kvinnor bland fjorton vice talmän. Vi har alltså nominerat och röstat fram ett nytt presidium som är mindre jämställt än det vi hade under den första halvan av mandatperioden.
Många vill ha det till att denna debatt bara handlar om antingen införa kvotering, eller att inte göra något alls. Men det finns andra vägar att gå. Jag tror inte kvotering är rätt metod just nu. Men jag tycker inte heller att vi kan sätta oss ner och vara nöjda, 220 år efter att upplysningstidens Mary Wollstonecraft lät publicera det första feministiska manifestet om mäns och kvinnors lika rättigheter i Europa.
Jag har några konkreta exempel på fler verktyg och metoder som både EU och europeiska näringslivet kanske vill börja använda:
- Utred nya nomineringsprocedurer, t.ex. att nominera två kandidater, en man och en kvinna, till varje post.
- Skapa listor med kompetenta kandidater av båda könen
- Utbilda dem som har ansvar för nomineringar.
EU borde leda vägen!
lördag 10 mars 2012
Ska vi göra tyskar av grekerna?
Idag startade dagen med en utfrågning av oss tre Europaparlamentariker - en så kallad grillning.
Här ordnar två av våra duktiga praktikanter, Tuva och Julia, med Europakansliets bokbord. Där har vi allihop från Bryssel hjälpts åt att berätta om det arbete vi gör i Europaparlamentet. Chokladeuros har delats ut till alla och en var.
Under eftermiddagen höll Carl B Hamilton och jag ett seminarium om aktuell ekonomisk politik i Sverige och världen. Grekland, skuldkrisen och euron var naturligtvis heta ämnen, men också många bra frågor från publiken om ungdomsarbetslöshet, a-kassan, skatter och inflation. FP:s representanter är som vanligt väl pålästa och det blev en mycket intressant debatt. Är lösningen på skuldkrisen verkligen att vi ska försöka göra tyskar av grekerna eller greker av tyskarna? Det tror inte vi. En sammanfattning av diskussionerna kommer inom kort på Folkpartiets hemsida.
onsdag 7 mars 2012
Khat - viktig gröda eller göder terrorister?
tisdag 6 mars 2012
Om Östersjösamarbetet
Hösten 1989 var jag FP:s representant på Venstres Landsmöte i Herning på Jylland, alltså före Berlinmurens fall. Där höll Uffe ett historiskt anförande om vikten av att ena Europa, och han visade upp en bit taggtråd från gränsen mellan Österrike och Ungern, som ju var där Järnridån först rämnade.
Jag frågade om vilka länder som gjorde minst vad gäller Östersjöintegrationen. Jag fick ett tydligt svar: Sverige, Danmark och Finland samt Tyskland. De nya medlemsländerna är däremot mer aktiva och drivande. Uffe E-J påminde också om den förra danske regeringens införande av gränskontroller mellan Danmark och Tyskland/Sverige.
Uffe Ellemann-Jensen var också mycket precis i sin kritik av söndagens val i Ryssland och president Putins demokratiska ådra.
Mötet leddes av Tunne Kelam. Den förste presidenten i det fria Litauen - Vitautas Landsbergis, idag ledamot i EP - var också med och fick en varm kram av Uffe E-J.
Krossa glastaket för Europas kvinnor!
I ett pressmeddelande går ledamöter i den liberala gruppen, ALDE, ut med sitt stöd till kommissionen att vidta djärva åtgärder för att krossa könsbaserade glastak, oavsett om det gäller styrelser eller andra positioner.
Olle Schmidt säger i pressmeddelandet att: Vi måste arbeta mycket mer aktivt för att få en mer balanserad representation i EU: s institutioner. När det gäller ECB så uppmanar vi medlemsstaterna att komma överens om en modell för val av kandidater där varje medlemsstat nominerar två kandidater , en man och en kvinna!
fredag 2 mars 2012
Presidentval i Senegal
Senegals föredöme som en av de mest demokratiskt utvecklade och stabila staterna i Afrika söder om Sahara blir allt mer hotat av den kontroversielle Wade. Rebellernas tillgång till allt mer sofistikerade vapen har intensifierat separatismrörelsens våld i bl.a. Casamanceregionen och hotar kullkasta de framsteg som gjorts mot ett slut på den 30-åriga konflikten.
Den oppositionella enheten hade en bra strategi. De två största rörelserna - M23 och Y'en ett Marre - hade samlat åtta av de 13 oppositionella presidentkandidaterna under samma kampanj. Målet var att Wade inte skulle få mer an 50 % av rösterna och på så sett att en andra omgång av valet skulle garanteras, där de sedan skulle lyfta fram en gemensam kandidat. Efter dagens resultat att Wade fått 35 % av rösterna och oppositionens kandidat Mackey Sall 27 % står det klart att man lyckades. Det blir en andra valomgån den 18 mars.
Oavsett vad utgången av den andra valomgången blir är oppositionens utmaning att acceptera resultatet och arbeta för ett slut på Wades långa maktinnehav på demokratisk väg. Att inte godkänna valresultatet kan leda till nya våldsamma protester, ett ingripande av armén och i slutändan mer mänskligt lidande.
Valet handlar inte längre om vem som bör vara president utan huruvida Senegals demokratiska framgångar kan räddas.
Senaste EU-nytt i korthet
Grattis Serbien och Herman!
Maria Larsson svarar om khat!
Så här skrev Maria Larsson:
Hej Olle,
Tack för ditt brev om kat och dina kontakter med de brittiska myndigheterna. Jag gläds som du av att man i Nederländerna överväger att förbjuda kat. Det var också en positiv nyhet att man i Storbritannien har kat-frågan under övervägande i sitt narkotikaråd (ACMD).
Jag kommer att instruera mina medarbetare att ta kontakt med företrädare för Home Office för att orientera sig både om händelseutvecklingen och vilket behov av information de kan tänkas behöva från oss. Jag är rätt övertygad om att man redan har tillgång till all relevant information beträffande kat, men kan vi bidra på något sätt ska vi självfallet göra så. Skälen till att Nederländerna nu omvärderar sin inställning till kat är naturligtvis också en mycket viktig information och borde utgöra en bra grund också för ett brittiskt ställningstagande.
Jag kommer också att ta upp frågan med min brittiske kollega nästa gång vi träffas.
Med vänlig hälsning
Maria Larsson
Barn- och äldreminister,
Minister for Children and the Elderly
Socialdepartementet,
Ministry of Health and Social Affairs
Regeringskansliet
The Government of Sweden
Första steget taget mot ett Raoul Wallenberg-rum i Europaparlamentet!
Brevet löd som följer:
President Schulz,
I have the pleasure of forwarding to you this letter, on behalf of all the twenty Swedish Members of the European Parliament.
As you may know, this year marks the 100th birthday of European citizen Raoul Wallenberg. Wallenberg is one of the most well-known Europeans. His name is deeply associated with European values such as humanity, individual courage, and the fight against anti-semitism and intolerance. He saved tens of thousands of Hungarian Jews during the last years of the Second World War.
We therefore call upon you, as President for this parliament, to ensure that a room or space in our parliament premises is named after Raoul Wallenberg this year.
We also request a meeting between yourself and representatives of the eight Swedish party delegations to discuss this matter in further details.
We hope you will consider this request positively and we look much forwards to your reponse.
With best regards,
Olle Schmidt
MEP (ALDE)
Igår kom det ett mycket glädjande brevsvar från Mr Schultz.
Dear Mr Schmidt,
Dear Swedish Members,
Thank you very much for your email requesting that a space in the European Parliament be named after Raoul Wallenberg in commemoration of his 100th birthday.
Raoul Wallenberg was indeed a prominent European that led one of the most extensive and successful rescue efforts during the Holocaust by preventing the deportation of tens of thousands of Hungarian Jews to the Auschwitz-Birkenau concentration camp.
In the light of the above, I would like to convey my full support for your proposal and undertake to take your request to the competent body in the House, the Bureau, in line with Rule 23.2 of the Rules of Procedure.
Yours sincerely,
Martin Schulz
Med detta svar är det första steget taget mot ett Raoul Wallenberg-rum i Europaparlamentet!
torsdag 1 mars 2012
Liberalt manifest för småföretagare
Förslag på kvinnor till ECB:s styrelse
Olle Schmidt, initiativtagare inom ALDE-gruppen om en muntlig fråga till kommissionen på ämnet, säger i ett pressmeddelande den 29 februari 2012 att detta inte är en fråga om att ifrågasätta kandidaternas kompetens, utan en fråga om huruvida det finns ett systemfel i utnämningsprocessen som hindrar nominering av kvinnor.
Precis som att det inte råder någon tvekan om nuvarande kandidaters kompetens, råder det heller ingen tvekan om det faktum att det finns många kvalificerade kvinnor som kan övervägas i urvalsprocessen. Vi har tagit fram en lista med namn som vi kommer presentera för EU:s finansministrar, fortsätter Olle Schmidt.
Läs gärna pressmeddelandet i sin helhet här.
Här kan du också läsa Olle Schmidts och Bonnie Bernströms artikel i UNT om ämnet.