I söndags hölls presidentval i Senegal. Landets förre president Abdoulaye Wade har redan suttit sina två tillåtna mandatperioder men kandiderade en tredje gång. Efter en konstitutionell kullerbytta i slutet av januari i år har de fem av Wade utsedda medlemmarna av landets konstitutionella råd beslutat att regeln om maximalt två mandatperioder inte gäller Wade själv. Civilsamhället och oppositionen svarade med demonstrationer och minst sex personer har mist i livet i sammandrabbningar med polis och säkerhetsstyrkor.
Senegals föredöme som en av de mest demokratiskt utvecklade och stabila staterna i Afrika söder om Sahara blir allt mer hotat av den kontroversielle Wade. Rebellernas tillgång till allt mer sofistikerade vapen har intensifierat separatismrörelsens våld i bl.a. Casamanceregionen och hotar kullkasta de framsteg som gjorts mot ett slut på den 30-åriga konflikten.
Den oppositionella enheten hade en bra strategi. De två största rörelserna - M23 och Y'en ett Marre - hade samlat åtta av de 13 oppositionella presidentkandidaterna under samma kampanj. Målet var att Wade inte skulle få mer an 50 % av rösterna och på så sett att en andra omgång av valet skulle garanteras, där de sedan skulle lyfta fram en gemensam kandidat. Efter dagens resultat att Wade fått 35 % av rösterna och oppositionens kandidat Mackey Sall 27 % står det klart att man lyckades. Det blir en andra valomgån den 18 mars.
Oavsett vad utgången av den andra valomgången blir är oppositionens utmaning att acceptera resultatet och arbeta för ett slut på Wades långa maktinnehav på demokratisk väg. Att inte godkänna valresultatet kan leda till nya våldsamma protester, ett ingripande av armén och i slutändan mer mänskligt lidande.
Valet handlar inte längre om vem som bör vara president utan huruvida Senegals demokratiska framgångar kan räddas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar