tisdag 27 mars 2012

Sätt humanism och mänskliga rättigheter före idrottsfester!

I ljuset av senaste veckornas händelser i Vitryssland debatterade jag i morse möjligheten att vägra landet värdskap för kommande ishockey-VM i med Svenska Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.

Vitryssland är idag det enda landet i Europa som fortfarande använder dödsstraff. Det är ovärdigt, det är vidrigt och det är omänskligt att denna primitiva strafform fortfarande existerar – och verkställs – i dagens Europa.

För mig är det självklart att vi måste bekämpa den vitryska diktaturen med alla till buds stående medel. Vi kan inte stå tysta bredvid när en regim i vårt grannskap mördar och torterar sina egna medborgare. Därför tycker jag inte heller att man kan säga att sportens värld kan skiljas helt från politiken. Visst kan sport och politik hänga ihop. Och i Vitryssland är det helt klart så.

Europas siste diktator Lukasjenko har en svag punkt, han är en oerhört passionerad ishockeyfantast. Hans favoritlag vinner alltid, som sig bör i en diktatur. Och nu håller hans drömmar på att gå i uppfyllelse för Vitryssland har fått äran och hedersuppdraget att stå värd för ishockey-VM 2014.

Lukasjenko satsar mycket på värdskapet för ishockey-VM. För honom handlar det om stor prestige. Trots att landet befinner sig i en av de värsta ekonomiska kriserna genom tiderna bygger regimen nya hotell, fina ishockeyrinkar, stora arenor. Man putsar på landets fasad som snart ska visas upp för omvärlden.

Jag och många med mig har länge protesterat mot att VM har förlagts till Minsk. En av initiativtagarna till motståndet mot vitryskt VM är den legendariske hockeyspelaren, Peter Stastny, världsmästare från dåvarande Tjeckoslovakien, idag EU-parlamentariker från Slovakien.

Den brutala avrättningen och den totala avsaknaden av grundläggande demokratiska rättigheter i Vitryssland borde göra det fullständigt omöjligt att hålla ett festfyllt ishockey VM i detta blodsbesudlade land nästa år.

Det är bara att hoppas att ishockeyförbunden – både det svenska och det internationella – tar mod till sig att våga väga människoliv mot världsmästerskap. Vi måste våga sätta humanism och mänskliga rättigheter före idrottsfester!

Lyssna gärna på hela debatten här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar