torsdag 15 mars 2012

Varför belönar vi mördarstaten?

Två unga män, Dmitry Konovalov och Vladislav Kovaljov, kommer att mördas av en europeisk stat. Igår kom uppgiften att Vitrysslands diktator Aleksandr Lukashenka vägrar benåda de båda männen.

Självklart går tankarna till de unga männens familjer i denna sorgens stund. Det går inte att föreställa sig den smärta som deras familjer känner just nu.

Vitryssland är det enda landet i Europa som fortfarande tillåter dödsstraff och Europaparlamentet har flera gånger fördömt dödsstraffdomarna mot Kovaljov och Konovalov. Det är ovärdigt, det är vidrigt och det är omänskligt att dödsstraffet fortfarande existerar - och verkställs - i dagens Europa.

Vad som gör det än mer tragiskt är att de båda männen inte ens säkert är skyldiga till de brott de anklagas för. Framtvingade erkännanden, tortyr i fängelserna och utomrättsliga frihetsberövanden är inte ovanliga i Vitryssland.

Regimen respekterar inte den egna befolkningens grundläggande mänskliga rättigheter. Ändå förlänas Europas siste diktator Lukashenka äran och hedersuppdraget att stå värd för ishockey-VM 2014. Detta är något som jag upprepade gånger uppmärksammat och kritiserat.

Uppenbarligen ser Internationella Ishockeyförbundet fortfarande inte hur allvarligt läget är i Vitryssland. Men hur många fler avrättningar behövs? Varför ska vi belöna diktaturer där unga män arkebuseras? Frågan om VM är till syvende och sist idrottsvärldens ansvar. Svenska Ishockeyförbundet - står ni på demokratins eller på Lukashenkas sida?


Jag vill också tipsa om den utmärkta informationssidan www.infobelarus.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar