torsdag 29 mars 2012

Kampen mot organiserad brottslighet får eget utskott i EP

Idag bildas ett nytt särskilt utskott i Europaparlamentet som under ett års tid, med start den 1 april, ska genomföra en översyn av problemen med och lagstiftningen kring den organiserade brottsligheten. Jag blir en av de 45 parlamentariker som kommer att sitta i detta nya utskott.

Den organiserade brottsligheten breder ut sig över hela Europa. Inte heller Sverige är förskonat och detta är tydligt - inte minst i min hemstad Malmö, vilket är den stad som drabbats hårdast i Sverige.

Bara under 2011 mördades nio människor i Malmö och staden har också drabbats hårt av mordförsök, grova rån och våldsamma attacker på våra demokratiska institutioner.
Jag menar att organiserad brottslighet är som en parasit i vårt samhälle. Det handlar om väl utbyggda strukturer och nätverk och de kriminella gängen jobbar effektivt över gränserna. Det enda sättet att stoppa dem är att arbeta på samma sätt: med gränsöverskridande rättsligt samarbete. Det är därför mycket bra att Europaparlamentet visar att vi vill bidra aktivt så att EU kan gå fram i enad front i kampen mot den organiserade brottsligheten.

Vår svenska EU-kommissionär Cecilia Malmström arbetar redan mycket hårt mot den organiserade brottsligheten i Europa, till exempel genom det nya europeiska centrum mot organiserad cyberbrottslighet som presenterades igår och genomföreslagen ny EU-lagstiftning om hur man kan beslagta organiserad brottslighetstillgångar.

Jag ser mycket fram emot att samarbeta med vår liberala kommissionär i dessa frågor framöver!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar