tisdag 6 mars 2012

Om Östersjösamarbetet

Idag besökte förre danske utrikesministern Uffe Ellemann-Jensen Europaparlamentet och arbetsgruppen om Östersjöfrågor. Uffe E-J är den bäste statsminister som Danmark aldrig fick. Han var bara några få röster ifrån att nå sitt mål.

Den förre Venstre-ledaren är en av dem som tidigt förstod vikten av snabbt agera när det historiska tillfället uppkom vid Murens fall och Sovjetunionens kollaps.

Hösten 1989 var jag FP:s representant på Venstres Landsmöte i Herning på Jylland, alltså före Berlinmurens fall. Där höll Uffe ett historiskt anförande om vikten av att ena Europa, och han visade upp en bit taggtråd från gränsen mellan Österrike och Ungern, som ju var där Järnridån först rämnade.

Jag frågade om vilka länder som gjorde minst vad gäller Östersjöintegrationen. Jag fick ett tydligt svar: Sverige, Danmark och Finland samt Tyskland. De nya medlemsländerna är däremot mer aktiva och drivande. Uffe E-J påminde också om den förra danske regeringens införande av gränskontroller mellan Danmark och Tyskland/Sverige.

Uffe Ellemann-Jensen var också mycket precis i sin kritik av söndagens val i Ryssland och president Putins demokratiska ådra.

Mötet leddes av Tunne Kelam. Den förste presidenten i det fria Litauen - Vitautas Landsbergis, idag ledamot i EP - var också med och fick en varm kram av Uffe E-J.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar