tisdag 31 januari 2012

Konsumentskydd viktigt i ny EU-lagstiftning

I onsdags deltog jag i en konferens om en gemensam regelbok för EU:s finansmarknader, det så kallade MiFID-direktivet.

Översynen av MiFID innefattar en rad regler som syftar till att förbättra den information som banker ger konsumenter. Viktigt är att kombinera ett starkt investerarskydd med en effektiv och välfungerande marknad.

Se gärna mitt tal från konferensen nedan.

måndag 30 januari 2012

Liberalism och Tunisien

Fredrik Malm och jag var under helgens Folkpartievenemang i Lundsbrunn inbjudna att leda seminarium om liberala rörelser i nya demokratier, samt om EU:s utrikespolitik. (Här finner du ppt:erna från seminariet)

Seminarierna bjöd på bra diskussioner, stort intresse och god uppslutning. Dessutom -enastående glädjande - hade vi besök av en tunisisk delegation som hade mycket att berätta om den pågående strävan för ett demokratiskt och öppet Tunisien.

En intressant nyhet är bland annat att Progressiva demokratiska partiet (PDP) och Afek Tounes bildar en ny centerallians som leds av Maya Jribi. Detta innebär, förutom att en kvinna blir oppositionsledare (!), förhoppningsvis att den liberala oppositionen äntligen kan enas om att formera ett trovärdigt regeringsalternativ som kan arbeta målmedvetet mot nästa val efter det att den nya konstitutionen antagits.

Noteras kan också att just Tunisien utmärker sig i årets rapport från Freedom House, som det land som under 2011 gjort bästa framsteg vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter.

Låt oss hoppas att det inte blir alltför många eller alltför tunga bakslag på den fortsatta, alls inte enkla vägen!

fredag 27 januari 2012

Uppmaning till Europas finansministrar: nominera en kvinna till styrelsen för ECB!

I vår byts en ledamot av Europeiska centralbankens styrelse (ECB) ut. Det är nu dags att nominera kandidater och jag uppmanar Europas finansministrar att nominera en kvinna till posten. Styrelsen saknar kvinnlig representation vilken är helt oacceptabelt med tanke på att banken fattar viktiga beslut som berör alla medborgare i Europa.

Europas ledare betonar ständigt vikten av en balanserad representation av män och kvinnor på inflytelserika poster - både i den privata eller den offentliga sfären. Vi vet alla att mångfald i styrelser och regeringar säkerställer en bredare kompetens och bredare perspektiv. Att rekrytera enbart män eller kvinnor innebär ett snävare urval och risken att missa potentiellt utmärkta kandidater. Dessutom saknar argumentet att det inte finns några kvalificerade kvinnliga kandidater trovärdighet.

Ändå märker jag att EU-ländernas nomineringar till några av de viktigaste och mest inflytelserika EU-institutionerna ofta resulterar i en skrämmande ensidig lista av kandidater. Ett uppenbart exempel är ECB. Det finns inte en enda kvinna i varken i direktionen, i ECB-rådet eller allmänna rådet.

Jag finner detta nedslående. Jag tvivlar inte minsta på kandidaternas kompetens, men kan inte låta bli att undra om det finns ett systematiskt fel i processen när det gäller att nominera kvinnor.

I samband med att ECB-chefen Mario Draghi utfrågades i ekonomiutskottet i höstas frågade jag honom om varför det saknas kvinnlig representation i ECB:s ledning och styrelse, men han duckade i frågan och gav inget besked om vad han avser att göra för att förändra detta.

Är det inte i EU: s intresse och i linje med kommissionens avsikt att aktivt arbeta mot en mer jämställd representation i ECB?

Europaparlamentet måste nu agera kraftfullt och skyndsamt. Jag kommer aktivt att driva på processen å Folkpartiets vägnar. Bland annat kommer jag att ställa en muntlig fråga till rådet under Europaparlamentets sammanträde i Strasbourg i februari, skriva ett brev till Margarethe Vestager som är det danska ordförandeskapets ordförande i Ekofin och ett till van Rompuy ordförande i Europeiska rådet.


Fakta: Beslutsprocess ny styrelseledamot ECB:s styrelse
Det är Europas finansministrar i Ekofin - rådet för ekonomiska och finansiella frågor - som nominerar ledamot till ECB:s styrelse. Det är stats- och regeringscheferna i Europeiska rådet som beslutar.

Moderaterna måste våga ta avstånd från Ungern

Läs gärna min och mina kollegors artikel på SvD.se om hur Moderaterna måste våga ta avstånd från Ungern.

Det är en skam att Europaparlamentets konservativa krafter ogenerat och förbehållslöst ställer sig på den konservativa ungerska regeringens sida. Det är hög tid för Moderaterna att träda fram ur tystnaden och höja rösten.

torsdag 26 januari 2012

Minnesdagen för Förintelsens offer

Idag, den 27 januari, är det 67 år sedan som Auschwitzbefriades. Det är också den internationella minnesdagen för Förintelsens offer och människor samlas över hela världen för att minnas de över tio miljoner judar, romer, homosexuella och andra som mördades i nazisternas dödsläger.

Idag är en dag att minnas vad som riskerar att hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv.

Vi lever i en tid där nationalistiska strömningar och partier når allt större framgångar över i stort sett hela Europa. Ungern är ett uppenbart och skrämmande exempel, med ett stort oppositionsparti som ordnar uniformerade marscher utformade för att påminna om paramilitära gatutrupper från 1930- och40-talet.

(Också i min hemstad Malmö visas öppen antisemitism.Sydsvenskans Niklas Orrenius har med sin artikelserie skapat både insikt och viktig debatt om hur såväl judar i Malmö behandlas som muslimer i Tomelilla. Läs gärna artiklarna här.

Samtidig ger den 27 januari oss också en möjlighet att lyfta fram det fantastiska engagemang som finns hos de som bekämpar intolerans,främlingsfientlighet, rasism och antisemitism.

En sådan person var Raoul Wallenberg. Raoul Wallenberg är en förebild på många vis. Hans gärning visar att en människas mod och förmåga kan göra skillnad. Detta mod behövs också idag - då fler behöver stå upp mot förföljelse,främlingsfientlighet och antisemitism. I Sverige. I Europa. I världen.

Raoul skulle ha blivit 100 år den 4 augusti 2012 och under året kommer hans liv, gärning och öde att uppmärksammas och hedras över hela världen. Läs gärna mer på Forum för levande histora

tisdag 24 januari 2012

25 januari - Egypten ett år efter revolten

Idag för ett år sedan startade det som nu är känt som "25 januari-revolten" i Egypten. Tiotusentals människor gick ut på gatorna! Det var ett startskott på något stort, osäkert men i grunden mycket gott. Egypten har långa och mödosamma processer framför sig, men ingen saknar väl Mubarak.

Egypten har nu hållt sina tre parlamentsvalomgångar och muslimska brödraskapet tog hem valsegern, om än inte med egen majoritet. Det verkar troligt att de försöker bygga en regeringskoalition med liberala Wafd-partiet som blev tredje största parti i valet. Egypten behöver en stabil regering.

De mer hårdföra islamistiska extremisterna i salafiya-rörelsen, som blir största oppositionsparti, bör vi hålla ett särskilt öga på framöver. Men det första och mest akuta hotet just nu är militären. Generalerna måste lämna ifrån sig makten till de folkvalda! Militären måste omformas för att bli en del av demokratin, inte ett hinder för den. Det är Egyptens största utmaning.

Jag har tidigare skrivit om Egyptens utveckling, läs till exempel denna debattartikel.

Nytt utskott, nya rapporter

I halvtid av mandatperioden skyfflar man om i Europaparlamentets utskott. För min del innebär det att jag lämnar transportutskottet men istället tar mig an budgetkontrollutskottet framöver.

Men ni som är intresserade av transportfrågor och framför allt EU:s stora infrastruktursatsning "TEN-T" behöver inte säga upp kontakten för det. Jag kommer att leda den liberala gruppens arbete med hela TEN-T-paketet i utskottet för den inre marknaden under våren.

Om ni har synpunkter på kommissionens TEN-T-rapport som ni tycker bör föras in i Europaparlamentets beslut om detta, tveka inte att kontakta oss med era förslag och argument. Kanske sitter just Du och Din organisation på någon värdefull information om hur kommissionens infrastrukturpaket skulle påverka Sverige och Europa?

måndag 23 januari 2012

Tydligt besked om europakten av danska Ekonomiministern

Idag höll Ekonomiutskottet en utfrågning av Margarethe Vestager, Ordförande i rådet och Danmarks Ekonomiminister. Jag fick möjlighet att ställa några frågor, bland annat varför Danmark kommer att gå med i europakten.

- Det är tre saker, sa Vestager som svar på min fråga.

- Att det danska undantaget respekteras, att vi kan göra det utan att ändra grundlagen och att de ekonomiska målen om stabilitet uppnås genom pakten. Det är nödvändigt att gå med eftersom spelreglerna ändrades på toppmötet den 9 december då euroländerna beslutade sig för att enas om ett eget fördrag, fortsatte hon.

söndag 22 januari 2012

Välkommen Kroatien!

Igår röstade det kroatiska folket för ett medlemskap i EU. 66 procent sade ja, 33 procent sade nej, med andra ord en stor övervikt för ett ja. Dock skall sägas att valdeltagandet var lågt, endast 44 procent.
Kroatien är varmt välkommen som EU:s 28 medlem, och som det forna Jugoslaviens andra medlem efter Slovenien.
Sommaren 2013 bör Kroatien kunna vara fullvärdig medlem.
Förhoppningsvis kommer nu diskussionerna också på allvar igång med övriga länder på Balkan.

fredag 20 januari 2012

Svenskt stöd för ishockey-VM i Minsk?

Nyligen kom besked via nyheter24.se att internationella ishockeyförbundet fattat beslut att inte kritisera eller ifrågasätta Vitryssland som värdland, trots de omfattande brott mot demokrati och mänskliga rättigheter som Lukashenka, Europas sista diktator, fortfarande gör sig skyldig till.

Jag har tidigare skrivit och debatterat om detta - bland annat här - och uppmanat både svenska och internationella ishockeyförbunden att göra sina röster hörda. Att tiga still är inte en opolitisk handling.

Låt inte Lukashenka få denna hedersbetygelse!

onsdag 18 januari 2012

Danmark tar över ordförandeklubban

Danmarks premiärminister Helle Thorning-Schmidt besökte idag Europaparlamentet för att presentera det danska ordförandeskapets program.

Här kan du läsa hela talet: http://eu2012.dk/en/NewsList/Januar/Uge-3/PM-speech

Det var mycket glädjande att höra hennes tal med tydlig pro-europeisk prägel. "Europas öde är Danmarks öde", sa Thorning-Schmidt, och det är bara att hålla med. Det var också mycket passande att hon ägnade stor del av presentationen åt den store europén Vaclav Havel som nyligen gick bort.

Det blir en tuff utmaning för Danmark att ta över rollen som ordförande i ett läge av finansiell kris och kris för de europeiska värdena, inte minst i Ungern. Danmark håller ordförandeklubban för femte gången och har lång erfarenhet av EU-samarbetet. De kan fungera som en brobryggare mellan ett EU-skeptiskt Storbritannien och kontinentaleuropa om hur krisen skall lösas - med gemensamma europeiska lösningar, som Thorning-Schmidt tydligt underströk.

Jag önskar Danmark all lycka till i sin viktiga uppgift som ordförandeland.

One Day Intern


Today, we have an intern from Strasburg university who will follow us for one day. Her name is Flore Wauthier and she studies at the IHEE (Higher European Studies Institut). We hope her brief spell in our office will give her the opportunity to observe how the European Parliament functions during a session in Strasburg!

tisdag 17 januari 2012

EP har valt ny talman

Socialdemokraternas Martin Schultz skrapade ihop 387 röster i dagens talmansval. Det var mer än de nödvändiga 50 procenten, därmed blev det aldrig en andra valomgång och nu har Europaparlamentet en ny talman för de kommande två och en halvt åren.

Martin Schultz höll ett bra första anförande i sin nya kapacitet, där han bl a berörde sin personliga erfarenhet från den tyska efterkrigstiden.

Häri ligger hans styrka; Martin Schultz må understundom vara en aggressiv - och retoriskt skicklig - socialist i debatterna i parlamentet, men han är samtidigt en sann europé, som vet och kan i ord klä vad ett splittrat, nationalistiskt Europa kan leda till.

Jag önskar honom all lycka i sitt viktiga värv!

Redan inom någon vecka skall jag ta kontakt med honom så att den nyvalde talmannen kan ta vid där Jerzy Buzek slutade vad gäller Europaparlamentets engagemang för David Isaak.

Liberala kandidaten Diana Wallis fick 141 röster, vilket inte var tillräckligt men inte heller är så dåligt med tanke på förutsättningarna. En viss besvikelse kände vi som röstat på henne, över att hon blev slagen med en röst av Nirj Deva, den andre brittiske kandidaten från tories.

Jag är ändå glad att det trots allt blev en kamp mellan tre kandidater. Lång tid såg det som om det bara skulle finnas en kandidat. Nu stundar vice-talmansvalet, 14 män och kvinnor skall väljas till det nya presidiet.

Världen behöver fler Raoul Wallenberg...

Den 17 januari 1945 fängslades Raoul Wallenberg av Sovjet, och försvann. Han antas ha dött i Lubyankafängelset i Moskva något år senare.

Raoul Wallenberg hjälpte till att rädda livet på många tusentals människor i krigets nazi-ockuperade Budapest. Hans gärning och hans mod är i högsta grad relevant än idag. Ju fler som vågar agera för sina medmänniskor istället för att vända bort blicken när människor far illa, desto bättre blir världen att leva i.

I augusti i år skulle Raoul Wallenberg ha fyllt 100 år och därför kommer hans minne hedras och uppmärksammas under året och runt hela världen. Vi svenska parlamentariker, över alla partigränser, planerar evenemang i Europaparlamentet.

Frågan är inte minst aktuell just nu, när de humanistiska, europeiska värdena om demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter återigen tycks sättas på prov i just Ungern. Vi påminns om att vår tid inte är vaccinerad mot odemokratiska tendenser.

lördag 14 januari 2012

Göran Persson har rätt

EU:s signum "Förenade i Mångfalden" är en viktig förutsättning för den politiska och ekonomiska stabiliteten på vår kontinent. Men nu blåser stormvindarna, och isolering och protektionism nämns allt oftare som någon form av utväg för ansatta länder. Ingenting kunde vara felaktigare, något som historien borde ha lärt oss.

Finanskrisen har slagit mycket hårt. Men genom EU har vi i Europa fått möjligheten att möta svårigheterna gemensamt och därigenom mer effektivt. Det som Sverige så länge drivit: skärpt budgetdisciplin, ordning och reda i finanserna, transparens och kontrollsystem så att medborgarna ska kunna få insyn i hur skattepengarna används - det ligger nu som förslag till skärpta regler för hela EU. Ändå tvekar Sverige.

Den senaste tiden har jag, förvånande nog, kommit på mig med att sakna Göran Persson i EU-debatten. Han var rättfram och hade ett tydligt tilltal i flera svåra frågor om Europas framtid.

"Självklart ska Sverige gå med europakten", var den förre statsministerns tydliga besked i veckan till såväl Fredrik Reinfeldt som ledargarnityret inom socialdemokratin.

Hans argument är kristallklara, och alla inom vänstern - samt en hel del i övriga partier - bör ta till sig Göran Persson beskrivning av konsekvenserna om euron kollapsar: nationalism, protektionism, ekonomisk och politisk oreda av oanade mått.

Mer om detta finns att läsa i min krönika i GP idag.

onsdag 11 januari 2012

Det är entreprenörerna, inte staten, som får hjulen att rulla



Ett videomeddelande för ALDEs aktionsgrupp för mer småföretagande i EU!

tisdag 10 januari 2012

Guantanamo 10 år - en dyster dag

Idag påminns vi om det utomrättsliga fånglägret Guantanamo, som öppnades för precis 10 år sedan.

Det är förfärande och skamligt att Guantanamo ännu inte stängts. En stor besvikelse att Barack Obama inte lyckats avsluta detta mörka kapitel i USA:s historia.

Fortfarande idag sitter 171 män fängslade. De måste få en korrekt och rättvis rättegång. Folkrätten måste respekteras. Stäng Guantanamo!

Äntligen holländskt khat-förbud!

Idag under eftermiddagen kom ett mycket glädjande besked: den holländska regeringen vill - äntligen! - narkotikaklassa drogen khat. Holland och Storbritannien har som enda två EU-länder tillåtit khat, och har därmed förenklat för dem som olagligt smugglat vidare drogen in över de svenska gränserna.

Detta är mycket välkommet. Man måste jobba med både tillgång och efterfrågan, samt med verkligt stöd till offren för missbruket, om man ska få bukt med narkotikaproblemen.

Jag har jobbat länge på Europanivå med detta, eftersom gränsöverskridande brottslighet måste mötas med gränsöverskridande samarbete.

Fler kommentarer gav jag idag i ett pressmeddelande som finns att läsa på hemsidan. Jag tipsar även om Sydsvenskans Joakim Palmqvist som under lång tid
bevakat frågan.

Val av ny talman i Europaparlamentet

Nästa vecka i Strasbourg ska Europaparlamentet rösta fram ett nytt presidium och en ny talman. Det är en mycket viktig post, precis som i Sveriges riksdag.

En av kandidaterna i detta års val är liberala kollegan Diana Wallis. Hon är en oerhört kompetent parlamentariker och jag stöder hennes kandidatur. Hon har en stark profil i medborgarrättsfrågor - till exempel om öppenhetsregistret, transparens i EU:s beslutsfattande och om skärpt integritetsskydd i Swift-debatten. Dessutom anser jag att det är nyttigt med sund konkurrens i så viktiga val!

Jag får ofta höra att det är komplicerat att påverka och delta i diskussioner om EU-politik, men vad gäller talmansvalet finns faktiskt en bra och redig debattsida som jag vill tipsa om - den som är intresserad kan där läsa mer om de tre kandidater vi går till val om nästa vecka. Och ni kan rösta i opinionsundersökningen på sidan eller bara lämna kommentarer. Ta chansen och delta i debatten.

Liberala visioner

Vad är dina tankar om framtiden och politiken? Vilka är de viktigaste frågorna för en uppdaterad och framfusig liberalism i Sverige - vilken är din vision för ett liberalt Folkparti i den nya tiden?

Folkpartiet samlar in allehanda tankar och idéer, gör din röst hörd genom att skicka in dina svar via denna enkät.

Det kommer i alla fall jag att göra.

söndag 1 januari 2012

Gott Nytt År!

Ett Gott Nytt 2012 önskar jag er alla! Det gångna året har förvisso vart händelserikt; från den hoppfulla demokrativågen i Arabvärlden till den dramatiska skuldkrisens Europa.
Jag tycker mig skönja en del positiva tecken vad gäller såväl stabiliseringen efter Arabvåren som det skuldsatta Europa.
Vad vi med säkerhet vet är att vi har spännande år framför oss!