måndag 30 januari 2012

Liberalism och Tunisien

Fredrik Malm och jag var under helgens Folkpartievenemang i Lundsbrunn inbjudna att leda seminarium om liberala rörelser i nya demokratier, samt om EU:s utrikespolitik. (Här finner du ppt:erna från seminariet)

Seminarierna bjöd på bra diskussioner, stort intresse och god uppslutning. Dessutom -enastående glädjande - hade vi besök av en tunisisk delegation som hade mycket att berätta om den pågående strävan för ett demokratiskt och öppet Tunisien.

En intressant nyhet är bland annat att Progressiva demokratiska partiet (PDP) och Afek Tounes bildar en ny centerallians som leds av Maya Jribi. Detta innebär, förutom att en kvinna blir oppositionsledare (!), förhoppningsvis att den liberala oppositionen äntligen kan enas om att formera ett trovärdigt regeringsalternativ som kan arbeta målmedvetet mot nästa val efter det att den nya konstitutionen antagits.

Noteras kan också att just Tunisien utmärker sig i årets rapport från Freedom House, som det land som under 2011 gjort bästa framsteg vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter.

Låt oss hoppas att det inte blir alltför många eller alltför tunga bakslag på den fortsatta, alls inte enkla vägen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar