torsdag 26 januari 2012

Minnesdagen för Förintelsens offer

Idag, den 27 januari, är det 67 år sedan som Auschwitzbefriades. Det är också den internationella minnesdagen för Förintelsens offer och människor samlas över hela världen för att minnas de över tio miljoner judar, romer, homosexuella och andra som mördades i nazisternas dödsläger.

Idag är en dag att minnas vad som riskerar att hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv.

Vi lever i en tid där nationalistiska strömningar och partier når allt större framgångar över i stort sett hela Europa. Ungern är ett uppenbart och skrämmande exempel, med ett stort oppositionsparti som ordnar uniformerade marscher utformade för att påminna om paramilitära gatutrupper från 1930- och40-talet.

(Också i min hemstad Malmö visas öppen antisemitism.Sydsvenskans Niklas Orrenius har med sin artikelserie skapat både insikt och viktig debatt om hur såväl judar i Malmö behandlas som muslimer i Tomelilla. Läs gärna artiklarna här.

Samtidig ger den 27 januari oss också en möjlighet att lyfta fram det fantastiska engagemang som finns hos de som bekämpar intolerans,främlingsfientlighet, rasism och antisemitism.

En sådan person var Raoul Wallenberg. Raoul Wallenberg är en förebild på många vis. Hans gärning visar att en människas mod och förmåga kan göra skillnad. Detta mod behövs också idag - då fler behöver stå upp mot förföljelse,främlingsfientlighet och antisemitism. I Sverige. I Europa. I världen.

Raoul skulle ha blivit 100 år den 4 augusti 2012 och under året kommer hans liv, gärning och öde att uppmärksammas och hedras över hela världen. Läs gärna mer på Forum för levande histora

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar