fredag 27 september 2013

Konkurrenskraftigt Åland i ett starkt EU

Idag har jag deltagit i evenemanget "EU och du" i Mariehamn, Åland arrangerat av Europaparlamentets informationskontor i Finland. Det var en del av en turnerande informationskampanj i Finland för att uppmärksamma EU och EU:s medborgarår.

Dagen började med information om Ålands självstyrelse och Ålands näringsliv med regeringsföreträdare och personal från informationskontoret i Helsingfors. Sedan åkte vi till Högskolan på Åland för att träffa studerande. Tillsammans med min finlandssvenska kollega Nils Torvalds och våra åländska medarbetare berättade vi om vad som är på gång i EU och framtida utmaningar. För Åland är särskilt sjöfarten viktig, och flera av eleverna i publiken studerade till kapten.

På Ålands högskola med Nils Torvalds, Mats Löfström, Hanna Bertell och Julia Lindholm
Tillsammans med min före detta kollega och numera Finlands försvarsminister Carl Haglund, Nils Torvalds, Ålands kansliminister Gun-Mari Lindholm och Vesa Vanhanen från EU-kommissionens konkurrensenhet träffade vi 90 företrädare för det åländska näringslivet. På Åland finns över 2000 företag med mindre än fyra anställda, och enbart ett fåtal med fler än 200 anställda. Samhället drivs i stort av entreprenörer och driftiga mångsysslare. Jag underströk att Åland och Finland inte ska gå samma väg som Sverige och vara motvilliga européer. Den inre marknaden är inte ett smörgåsbord utan vi måste alla solidariskt bidra så att alla små handelshinder som idag förhindrar företag från att exportera och växa försvinner. Europa behöver livskaftiga storföretag som kan ge ringeffekter i form av många små- och medelstora företag, och då ska inte nationsgränser och nationella standarder stå i vägen.

Dagen avslutades med ett offentligt arrangemang där jag tillsammans med Carl Haglund och Nils Torvalds diskuterade EU:s framtid och det digra jobb som ännu finns framför oss.

Tillsammans med Finlands försvarsminister Carl Haglund och Svenska Folkpartiets EU-parlamentariker Nils Torvalds. 

torsdag 26 september 2013

Europas sista tyrann borde inte få arrangera ishockey-VM

Jag fortsätter mitt arbete för att få internationella ishockeyförbundet att ändra sitt beslut att låta Vitryssland få anordna ishockey-VM 2014. Tillsammans med Morten Lokkegaard, vice ordförande i kultur- och utbildningsutskottet skriver jag om att poltik och idrott är två sidor av samma mynt. Därför måste politiker våga ta ställning när stora sportevenemang placeras i auktoritära länder där demokrati inte har något utrymme.

Läs gärna vår artikel på The Parliament 


En praktikants dagbok

Simon Wetterling, aktiv i LUF och student vid Jursitprogrammet i Lund, berättar om sin praktik med Olle Schmidt under den här veckans arbete i Bryssel:


Olle Schmidt med medarbetarna Mattias, Julia, och Rickard samt veckans praktikant Simon.  

"Mitt namn är Simon Wetterling och under denna vecka har jag praktiserat hos Olle Schmidt på hans kontor i Europaparlamentet. Det är tack vare ett mentorskapsprogram arrangerat av LUF och FP som jag fått möjligheten att komma hit på studiebesök och uppleva parlamentet från insidan.

Veckan började med ett möte i Utskottet för ekonomi och valutafrågor (ECON). En utfrågning av ECB:s chef, Mario Draghi, stod på agendan. Frågor om ökad insyn och ECB:s delaktighet i Trojkan duggade tätt. Att jag som besökare får sitta med på ett utskottsmöten var en väldigt positiv överraskning. Jag inser hur hemmablind man är när jag tar för givet att parlamentets utskott är lika stängda som riksdagens.

Tisdagen inleddes med ett möte angående ett nytt tobaksdirektiv. Hemma i Sverige trodde man att detta direktiv syftade till att förbjuda lakritspipor. Detta verkar dock inte vara fallet, även om dessa godsaker gav upphov till flertalet skämt. Saker som diskuterades var bland annat Sveriges snusundantag och e-cigaretter.

Igår var det seminarium om säkerhetssituationen i Egypten med fokus på Sinai. På grund av konflikten med Israel och regeringens obefintliga intresse i regionen har Sinai reducerats till ett laglöst ingenmansland där terrorister och andra brottslingar frodas. Under seminariet talades det särskilt om den ökade människosmugglingen, eller "komodifieringen av människor". Representanterna från Egypten ställde sig skeptiska till internationellt engagemang i regionen, men Olle underströk att detta redan är ett internationellt problem och bör hanteras som sådant.

Idag, torsdag, besökte jag Parlamentarium som är en utställning över EU:s historia. Tyvärr hade jag bara en timme till att upptäcka utställningen och det räckte inte på långa vägar. Om jag någonsin får möjligheten ska jag ägna en hel dag åt att bara upptäcka alla konstverk och utställningar som finns här i parlamentet. Det är synd att man inte hinner njuta av detta när man jäktar från möte till möte.

Nu är det dags att flyga hem till Sverige. Jag skulle vilja tacka Olle för att han möjliggjort detta studiebesök och låtit mig följa honom här parlamentet. Jag skulle också vilja rikta ett stort tack till Julia, Rickard och Mattias som utgör Olles stab. Trots stressiga scheman har det tagit sig tiden att hjälpa och vägleda mig här i Bryssel. Jag har haft fantastiskt roligt och ser redan fram emot att återvända någon dag.

 
Med vänlig hälsning,
Simon Wetterling"

onsdag 25 september 2013

EU måste agera mot kidnappningarna i Sinaiöknen

Idag stod jag och min liberala kollega, och tillika före detta belgiska EU-minister, Annemie Neyts-Uyttebroeck värdar för ett seminarium om säkerhetskrisen i Sinaiöknen. I panelen deltog Gilles de Kerchove, EU:s antiterrorist-samordnare, Léon Bernardino, EU:s särskilda representant för södra Medelhavet, Mirjam van Resien, Professor i internationellt socialt ansvarstagande, Angelika Molnar, chef för Europols enhet mot människosmuggling, samt svensk-eritreanska journalisten Meron Estefanos.

Ökenområdet i Sinai är marginaliserat. Det är över 30 år sedan Israel återlämnade Sinai till Egypten, och fredsfördraget mellan de två länderna begränsar Egyptens möjlighet att ha säkerhetsstyrkor på plats. Efter att Egyptens president Hosni Mubarak flydde landet för mer än två år sedan har läget förvärrats. Beduinerna lever på smuggeltunnlar till Gaza, droghandel, och människosmuggling. Närvaron av terroristgrupper har ökat och centralmakten i Kairo är kraftlös.

Människorättsorganisationer har slagit larm om att beduiner håller flyktingar från Eritrea och andra afrikanska länder fångna ute i öknen. På jakt efter asyl i Israel eller kidnappade från flyktingläger i Sudan faller flyktingarna offer för beduinerna i Sinaiöknen. De har en oerhört vidrig affärsverksamhet – under tortyr tvingas offren ringa upp sina släktingar för att be om lösensumma för att rädda sina liv. Situationen i Sinai är en humanitär katastrof och det är oacceptabelt att ingen agerar.

Vi ställer oss frågan: Vad kan EU göra för att hjälpa Egypten att få kontroll över området och för att hjälpa dessa människor?

Själva kidnappningen sker utanför EU men det finns möjlighet att påverka. Många av de kidnappade har familj i Europa, och enbart i Sverige har hundratals familjer drabbats. Familjerna kan tvingas betala så mycket som 240 000 svenska kronor för att få en släkting frisläppt. Då har de inte ens någon garanti för att de kommer att släppas fria och det finns flera exempel där fångar mördats trots betald lösensumma.

Ingen vet vart alla pengar som betalas ut till kidnapparna tar vägen. Sannolikheten är stor att de livnär terroristnätverk i Nordafrika och på Afrikas Horn. EU:s anti-terrorist samordnare underströk risken för att Sinai kan bli en fristad för terrorister och kriminella organisationer. Egyptens ambassad var också på plats och betonade att de inte vill att Sinai ska bli ett internationellt problemområde. De underströk att de först måste få ordning på sina myndigheter och säkerhetsläget i Egypten för att sedan be om riktad hjälp från EU. Övriga deltagare inklusive jag själv höll inte med. Faktum är att Sinai redan är ett internationellt problem och Egypten behöver teknisk hjälp redan idag.

Det finns sätt att spåra de internationella pengaflöden som leder till kidnapparna och därmed spåra förövarna. Svenska regeringen borde snabbt ta upp frågan och ge den den uppmärksamhet den förtjänar. Att just Sverige och den svenska polisen initierar en utredning är viktigt. I våras dömde Solna tingsrätt två män anslutna till människosmugglarna för utpressning. Även om straffen blev milda, skyddstillsyn respektive en månads fängelse, är domen unik i västvärlden och visar andra EU-länder att vi kan komma åt denna fasansfulla människosmuggling.

Jag uppmanar också Europaparlamentet att sätta situationen i Sinai på sin agenda som ett resolutionsförslag om kränkning av de mänskliga rättigheterna samt av demokratiska och rättsstatliga principer. Våra egna medborgare ska inte behöva hotas av utländska aktörer.

 
Från vänster: Annemie Neyts-Uytterbroeck, Olle Schmidt och två representanter från Egyptens ambassad
Representanter från Egyptens ambassad


I mitten Meron Estafanos, till vänster om henne Professor Mirjam van Reisen och till höger Angelika Molnar från Europol
 

tisdag 24 september 2013

Litauen måste stå upp för HBTQ-personers rättigheter!

Under andra halvåret 2013 håller Litauen i ordförandeklubban i EU:s ministerråd. Det innebär att Litauen leder rådets arbete i alla frågor utom utrikesfrågor. I och med ordförandeskapet blir Litauens röst starkare och dess betydelse ökar. Då är det beklagligt att landet inte står upp för HBTQ-personers rättigheter.

I samband med Vilnius Pride-parad i juli i år begränsade landets statliga radio- och TV-bolag sändningen av reklam som marknadsförde paraden. Reklamen förpassades till sändningar efter klockan elva på kvällen tillsammans med en "vuxen-etikett" för att undvika att minderåriga utsattes för HBTQ-propaganda. Det är samma argumentation som vi på sistone hört från Ryssland.
 
Ytterligare ett tecken på Litauens dystra ställning i dessa frågor är att en av landets främsta motståndare av HBTQ-rättigheter, parlamentsledamoten Petras Grazulis, finns med i landets delegation till Europarådet. Grazulis har i parlamentet presenterat flera lagförslag med syfte att minska HBTQ-rättigheter och sagt att han i Europarådet kommer att stå upp för att försvara traditionella värderingar. Han skanderade också anti-gay propaganda ur en megafon och kastade ägg på paraddeltagare under Pride-festivalen i juli. Att en sådan person finns med i Litauens delegation är djupt beklagligt.
 
En av de som träffades av äggkastarna var Sveriges EU-minister och folkpartisten, Birgitta Ohlsson. Jag vill ge en stor eloge till henne för att hon tar aktiv ställning för mänskliga rättigheter i länder där de inte är självklara.
 
Jag vill att Europa ska vara en öppen och tillåtande kontinent där alla människors lika värde respekteras. Det ska vara en kontinent där människor har friheten att vara sig själva och visa sin kärlek till vem de vill. För att vi ska åstadkomma det måste varje tendens till diskriminering och attack mot människors frihet bekämpas.
 
Jag hoppas innerligt att åsikter som Petras Grazulis inte får ytterligare fäste tack vare Litauens ordförandeskap i ministerrådet.

Överlappande EU-regelverk resultat av bankunionen


Under måndag eftermiddag besökte Europeiska Centralbankens chef, Mario Draghi, Europaparlamantet för offentlig utfrågning i utskottet för ekonomi och valutafrågor. Bland annat diskuterades hur det nya regelverket för bankunionen kommer att fungera i praktiken och hur demokratisk kontroll ska kunna utkrävas. Jag fick möjlighet att ställa en fråga.

Jag berömde Draghi för ECBs nya jämställdhetspolicy som innebär att man ska fördubbla antalet kvinnor på ledande positioner i banken. Det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat.
Min första fråga till Mario Draghi rörde vilka konsekvenser en fullständig bankunion (som berör euroländerna) skulle få för det Europeiska systemet för tillsyn av de finansiella marknaderna där alla 28 EU-länder deltar. Blir inte det institutionella ramverket för EU för komplext och överlappande?

Risken är att man inte längre kan reagera snabbt vid en kris eftersom ECB är tillsynsmyndighet för storbanker i euroområdet och nationella tillsynsmyndigheter är tillsynsmyndighet för banker utanför euroområdet.  Draghi vidhöll att institutionerna kommer att kunna fortsätta verka effektivt i det nya institutionella ramverket. Ramverket kommer att innebära en viss överlappning för att säkerställa ett nödvändigt informationsutbyte mellan institutionerna.

Ordförande Sharon Bowles menade dock att frågan om överlappande regelverk är en fråga som diskuteras mellan medlemsstaterna.

Jag frågade också hur det nya ramverket kommer att påverka övervakningen av banker som har sitt säte i länder utanför eurozonen men har verksamhet inne i eurozonen. För Sverige, som ju tyvärr inte är med i eurosamarbetet, är det en högst relevant fråga. Draghi menade att övervakningen i framtiden kommer att utföras på samma sätt som idag. Från ett övervakningsperspektiv kommer alltså, enligt honom, ingenting förändras för svenska banker.

måndag 23 september 2013

Glöm aldrig Dawit Isaak!

Idag är det 12 år sedan den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak blev frihetsberövad. Han sattes i ett varmt och smutsigt fängelse 800 mil från sin familj i Göteborg. Utan rättegång sitter Dawit Isaak fortfarande där.

Eritrea är ett av världens mest stängda länder. Vi vet mer om vad som händer i Nordkorea än om regimen i Eritrea. Landet ligger i botten på FN:s utvecklingsindex och trots utbredd svält lägger regimen den största delen av statskassan på försvarsmakten. För de som inte kan, eller vill, leva upp till regimens krav väntar avrättning, kidnappning, fångenskap och tortyr. Det finns knappt en familj i Eritrea som inte drabbats av regimens fruktansvärda metoder.

Bland de 10 000 politiska fångar som sitter i Eritreas stekheta och hälsovådliga fängelsehålor finns fortfarande Dawit Isaak och de övriga journalisterna som tillfångatogs 2001. Representanter för FN, EU och länderna i Afrika, Västindinen och Stilla havet har krävt svar om Dawit Isaaks öde. Svaren har som vanligt uteblivit. I november åker jag till Etiopien för att träffa kollegerna från AVS-församlingen. Jag kommer fortsätta min kamp att sätta Dawit Isaak på agendan. De afrikanska demokratierna måste ta ansvar för vad skurkstaten Eritrea gör.

Det är omöjligt för Eritreas regering att fortsätta tiga. För att frige Dawit Isaak och alla de som sitter i regimens helvetshålor är lösningen är enkel. Vi måste fortsätta påminna Eritrea om deras vidrig brott mot de grundläggande mänskliga fri- och rättigheterna. Vi måste förtsätta pressa internationella aktörer att ta upp yttrandefrihet när de träffar Eritreanska företrädare. Vi måste vara deras evigt dåliga samvete. Och vi får aldrig glömma Dawit Isaak!

EU-regler kan stoppa de kriminella ligorna

I förra veckan röstade jag och de övriga medlemmarna i CRIM-utskottet om den slutliga rapporten om hur EU bäst möter hotet från den organiserade brottsligheten. Utskottet har under de senaste18 månaderna hört experter, gjort studiebesök samt skrivit förslag på åtgärder.  

Sydsvenskan uppmärksammade detta i en intervju. Här kan du läsa den.

Samtliga av de 21 kompromisserna gick igenom, och flera av mina ändringsförslag som kom med, bland annat att unga lagöverträdare måste få en chans att komma ut det kriminella livet samt att säkerställa att generösa bidrag till ex alternativa energilösningar inte utnyttjas av kriminella ligor.

Den svåra balansen för utskottet har varit att slå hårt mot de kriminella gängen utan att inskränka vanliga medborgares liv. Det är inte helt lätt med tanke på att spelsajter, datatrafik, banktransaktioner och resor kan vara värdefull information för att identifiera ligornas mönster och medlemmar.

Rapporten antogs med 29 för,  0 emot och 8 som avstod. Den gröna gruppen avstod i slutomröstningen för att referenser till PNR, passenger name record, fanns kvar i rapporten. De vill inte att flygresenärers reseuppgifter kan lagras för att eventuellt användas vid en brottsundersökning. Nu ska rapporten antas av hela Europaparlamentet i Strasbourg i slutet av oktober.
 
Efter arbetet i utskottet står det klart att verktygen finns på både nationell och EU-nivå, vad som saknas är den politiska viljan hos medlemsländerna att öppnat ett genuint samarbete mellan sig och med Europol. Detta är det enskilt störst hindret för att komma åt den mycket utbredda organiserade brottsligheten i Europa.


torsdag 19 september 2013

Marknadskontroll är viktigt men vi måste akta oss för överreglering


Idag var jag värd för ett seminarium i Europaparlamentet om marknadstillsyn. Inbjudna till panelen var bland annat den liberala parlamentarikern Jürgen Creutzmann, Hans Ingels från Kommissionen och representanter från näringsliv och intresseorganisationer.

Marknadskontroll inom den inre marknaden är ett hett ämne just nu och kommissionen har i år presenterat ett paket med förslag gällande marknadskontroll av produkter och produktsäkerhet. Marknadskontroll och harmonisering är viktigt för att säkerställa att EUs konsumenter skyddas från farliga produkter och att EUs företag konkurrerar på lika och förutsebara villkor. Det är en förutsättning för att den inre marknaden, en av EUs hörnstenar, ska kunna fungera effektivt och bidra till tillväxt och jobb i Europa. Men det är viktigt att vi är på vår vakt. Om pendeln slår över till överreglering och administrativt krångel riskerar vi att hämma företags möjlighet till att skapa tillväxt. Vi måste våga lita på EU-medborgarnas sunda förnuft och att de kan ta ansvar för sig själva!

EU kräver att Dawit Isaak friges

Igår gjorde EU:s högsta representant för utrikesfrågor, Catherine Ashton, ett uttalande om politiska fångar i Eritrea.

Ashton påminde att genom hålla alla dessa journalister, oppositionspolitiker och frihetstänkare fånga bryter Eritrea mot både sin egen och det internationella samfundets lagar om respekt för mänskliga fri- och rättigheter. Hon nämnde särskilt de elva journalister som fängslades år 2001. En av dem är EU:s enda samvetsfånga Dawit Isaak.

Det är viktigt att påminna Eritrea om att Dawit Isaak är europeisk medborgare, och att vi inte har glömt honom.

Snart ska FN göra en andra utvärdering av situationen för mänskliga rättigheter i Eritrea. Och jag håller med Cahterine Ashton, detta är ett bra tillfälle att samarbeta.

Här kan du läsa Catherine Ashtons uttalande.

tisdag 17 september 2013

EU borde städa framför egen dörr innan man petar i privata bolag



Idag röstade Ekonomiutskottet om yttrandet på EU-kommissionens förslag till direktiv om jämnare könsfördelning i bolagsstyrelser, som ska tvinga Europas ca 5000 börsnoterade bolag att ha minst 40 procent kvinnor i styrelserna år 2020, annars väntar böter.

Jag har varit rapportör för yttrandet och glädjande nog röstade en stor majoritet i utskottet till mitt förslag att överväga lagstiftning också för EU:s institutioner och myndigheter vid nästa översyn av direktivet.

Kvotering är fel metod och jag tror på att införa den danska modellen också i resten av Europa. Modellen innebär att företag måste sätta upp individuella jämställdhetsmål för ledningsnivån och upprätta en jämställdhetspolicy. Det är dags att göra något åt den manliga dominansen i europeiska storföretag.

Vårt yttrande skickar en tydlig signal till EU-kommissionen att sopa rent framför egen dörr och se till att EU:s institutioner och myndigheter, som Europeiska Centralbanken, inför en jämn könsfördelning i dess styrande organ. Ett steg i rätt riktning vore ju om man, som jag föreslagit, nominerar en kvinna och en man i urvalsprocessen till höga poster inom institutioner och myndigheter.

fredag 13 september 2013

Euron bör betraktas som en framgång

På söndag är det 10 år sedan Sverige röstade nej till euron i folkomröstningen. Sedan dess har Europa gått igenom en mycket djup finansiell och ekonomisk kris. Ändå har många länder anslutit till euron och fler vill in. Det visar på eurons styrka.

Idag skriver jag på Kvällsposten debatt att det är dags att blicka framåt. Bristerna i eurons ekonomiska regelverk håller på att rättas till och på sikt bör vi därför hålla en ny folkomröstning.

I eurofrågan förväntar jag mig mindre nationalism och mer ledarskap. Jag står upp för att Sverige på sikt behöver euron.

torsdag 12 september 2013

Idrott står inte över humanitet

Vitryssland är Europas sista diktatur och kränker ständigt mänskliga rättigheter. Det är det enda landet i Europa som fortfarande utfärdar och verkställer dödsstraff. Därför är det förkastligt att det Internationella Ishockeyförbundet förärar Europas siste envåldshärskare, Aleksandr Lukasjenko, att anordna Ishockey VM 2014.

Lukajsenko ska inte stå som värd för det här mästerskapet. Han är en diktator som ska bort från makten. Därför är det glädjande att Europaparlamentet idag antog mitt ändringsförslag om att uppmana det Internationella ishockeyförbundet att ändra hålla nästa års Ishockey VM i Minsk.

Jag anser inte att idrott står över humanitet. Jag tror inte heller att de kvinnor och män som tävlar i stora mästerskap anser det, och att Emma Green Tregaro under sommarens Friidrotts VM i Moskva målade naglarna i Pride-flaggans färger det senaste exemplet. Därför är det nu viktigt att ishockeyförbundet öppet och transparent klargör hur man resonerat.

Här kan du se mitt anförande i kammaren när jag försvarar mitt förslag.


onsdag 11 september 2013

Fortfarande frågetecken kring Oswaldo Payas död

Idag träffade jag Carlos Paya Sardinas, bror till den avlidne kubanska frihetskämpen Oswaldo Paya. Han är överygad om att Oswaldo Paya blev mördad och bad om stöd för att få tillstånd en internationell undersökning om omständigheterna kring broderns död i bilolyckan den 22 juli 2012. Kristdemokraten Aaron Modig var också med i bilen och överlevde med lättare skadad.

Oswaldo Paya var en enansående företrädare för demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet på Kuba. Genom Varelaprojektet samla han in underskrifter för en folkomröstning. Tusentals människor skrev på och många av dem trakasserades av regimen.

Carlos Paya Sardinas och jagunder mötet i Europaparlamentet i Strasbourg
Som ledamot i Europaparlamentet nominerade bland annat Cecilia Malmström Oswaldo Paya till Sasharovpriset. Han fick priset 2002 och var på plats i Strasbourg för att ta emot priset. Oswaldo Paya nominerades också flera gånger till Nobels fredspris. Hans berömmelse skyddade honom från att fängslas av regimen men inte från trakasserier.

Idag har Payas familj har lämnat Kuba. Änkan lever i USA, brodern i Madrid. De driver därifrån kampen för att en gång för alla utreda olyckan. Det finns många frågetecken kring olyckan och därför tycker jag inte att det är orimligt att ytterligare undersöka omständigheterna. Jag ska vid första tillfälle fråga EU:s högsra representen för utrikesfrågor, Catherine Ashton, att ta upp detta med Kubas regim.

måndag 9 september 2013

Jag diskuterar jordbrukspolitik, frihandelsavtal och Syrien med Marit Paulsen

I höstens första videoinspelning från Europaparlamentet diskuterar jag och min kollega Marit Paulsen aktuella ämnen inför hösten. Vi talar om EUs gemensamma jordbrukspolitik och varför inget beslut har fattats än om den nya förordningen. Vi talar om varför det kommande frihandelsavtalet mellan EU och USA är så viktigt. Och vi talar om konflikten i Syrien och hur världen bör agera för att lösa den.

Se klippet här: http://www.youtube.com/watch?v=z0m5XkN_ZT0&feature=youtu.be

Beklagligt att Ask inte vill ha europeisk åklagare

I fredags skrev jag tillsammans med partikollegerna Johan Pehrson och Tina Acketoft en artikel om behovet av mer samarbete för att stoppa bedrägeri och organiserad brottslighet inom EU.

Vi anser att det är beklagligt att justitieminister Beatrice Ask inte stödjer EU-kommissionens förslag om att inrätta en europeisk åklagarmyndighet för att skydda skattebetalarnas pengar från bedrägeri. Vi välkomnar förslaget och vill att det europeiska samarbetet mot bedrägerier utvecklas

Här kan du läsa hela artikeln.

torsdag 5 september 2013

Tyvärr krävs militärt ingripande för att få bort al-Assad

Bashar al-Assad kan aldrig vara en del av ett demokratisk Syrien. Så sa Fawaz Tello, medlem av den syriska nationella oppositionen, igår när han besökte den liberala gruppen i Europaparlamentet. Fawaz Tello har varit aktiv i den syriska oppositionen sedan början av 2000-talet och påpekade att en lösning som på något sätt involverar al-Assad är omöjlig. Diktatorn måste fråntas makten och det enda sättet att göra det på är genom ett militärt ingripande. Jag beklagar att den borgerliga svenska regeringen inte stödjer president Obamas initiativ som den socialdemokratiska regeringen i Danmark gör.

Hanteringen av konflikten är ett misslyckande av det internationella samfundet och tiden för politiska lösningar är slut. Det är däremot viktigt att komma ihåg att en politisk lösning är nödvändig när al-Assad väl har lämnat makten. Syrien är splittrat mellan de olika folkgrupperna och internationellt stöd kommer att vara centralt för en diplomatisk lösning. Diktatorns egen folkgrupp, alawiterna, är idag i maktposition och deras ställning efter kriget kommer att vara en känslig fråga. Just därför var det välkommet att Tello påminde oss om att alawiterna inte är problemet, det är enbart al-Assad.

Men för att komma så långt som till en demokratisk lösning efter kriget måste världssamfundet ta sitt ansvar och ge oppositionen militärt stöd. När inte FN kan enas måste USA och EU:s medlemsländer agera. En diktator som mördar 100 000 människor och driver miljontals på flykt har inte en plats vid förhandlingsbordet.

Fawaz Tello och den liberala gruppens ordförande Guy Verhofstadt

Jag vill se Pride-flaggor i Sochi

Jag har tillsammans med flera kollegor i Europaparlamentet skrivit ett brev till presidenten för Internationella Olympiska kommittén, ordförande för Europeiska rådet, Europakommissionen och ministerrådet. Vi uttrycker vår stora oro över utvecklingen i Ryssland när det gäller mänskliga rättigheter och särskilt hur HBT-personer behandlas.

Det drar ihop sig till OS i ryska Sochi och efter sommarens friidrotts-VM i Moskva är extra fokus nu på landets lagstadgat förbud mot homosexuell propaganda. Förbudet är kränkande och blir ett solk i bägaren för alla de atleter och supportar som inte känner att de är välkomna till Sochi. Vad händer om någon skulle bära en Pride-halsduk i publiken, eller om en lyckligt medaljör kramar om sin partner av samma kön? Vi ber nu Olympiska kommittén att ingen ska behöva oro sig för detta.

Brevet är ett initiativ från Europaparlamentets LGBT-grupp för att stödja kampanjen Keep hope alive, och brevet kan du läsa här.

onsdag 4 september 2013

Raoul Wallenbergs insatser uppmärksammas i Bryssel

Igår invigdes den resande Raoul Wallenberg-utställningen som nu har kommit till Europaparlamentet och Bryssel. Värd för invigningen var min duktiga kollega Alf Svensson som tillsammans med Sveriges ambassadör till Belgien har gjort det möjligt för oss att ta del av utställningen i Europaparlamentet. Utställningen visar Raouls liv som arkitekt, affärsman, diplomat och frihetskämpe. Den uppmärksammar hans arbete och osjälviska gärningar som räddade tusentals judar undan förintelsen i det nazi-ockuperade Ungern.

Idag, när mänskliga fri- och rättigheter fortfarande kränks genom att journalister fängslas utan rättegång och den syriska befolkningen utsätts för gasattacker av sin egen regering, är det extra viktigt att påminnas om denna enastående mans insatser. Whoever saves one life saves the world entire.


Jag tillsammans med Cecilia Wikström, Olle Westberg, Ambassadör Ulrika Sundberg och Alf Svensson


tisdag 3 september 2013

EU bör ge syriska flyktingar permanent uppehållstillstånd

Migrationsverket meddelade i morse att de kommer att ge permanent uppehållstillstånd till syriska flyktingar som beviljas tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. I och med detta blir Sverige först i EU att ta sitt ansvar i den syriska flyktingfrågan.

Det är glädjande att Mirgrationsverket förstått allvaret i den syriska konflikten och utvärderat sina regler. Tack vare beslutet har en väg öppnats för syrier som flytt till Sverige att återförenas med sina familjer. Att ständigt oroa sig för om det är just ens egen familj som utsatts för bomber eller gasattacker är en otänkbar fasa.

Den syriska flyktingsituationen är idag ohållbar. Över fyra miljoner syrier är på flykt i sitt eget land och två miljoner har flytt utomlands, nästan samtliga till grannländerna. Av de som flytt utomlands är hälften barn. Sedan 2012 har Sverige tagit emot 14 700 asylsökande syrier. Trots att Sverige endast tagit emot en bråkdel av alla flyktingar är vi tillsammans med Tyskland den största mottagaren i EU.

Sverige är ett litet land och har inte möjlighet att ta emot alla som behöver ett nytt hem. Därför måste också EU ta sitt ansvar och följa Sveriges exempel för att undvika ännu en humanitär katastrof i mellanöstern.