tisdag 3 september 2013

EU bör ge syriska flyktingar permanent uppehållstillstånd

Migrationsverket meddelade i morse att de kommer att ge permanent uppehållstillstånd till syriska flyktingar som beviljas tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. I och med detta blir Sverige först i EU att ta sitt ansvar i den syriska flyktingfrågan.

Det är glädjande att Mirgrationsverket förstått allvaret i den syriska konflikten och utvärderat sina regler. Tack vare beslutet har en väg öppnats för syrier som flytt till Sverige att återförenas med sina familjer. Att ständigt oroa sig för om det är just ens egen familj som utsatts för bomber eller gasattacker är en otänkbar fasa.

Den syriska flyktingsituationen är idag ohållbar. Över fyra miljoner syrier är på flykt i sitt eget land och två miljoner har flytt utomlands, nästan samtliga till grannländerna. Av de som flytt utomlands är hälften barn. Sedan 2012 har Sverige tagit emot 14 700 asylsökande syrier. Trots att Sverige endast tagit emot en bråkdel av alla flyktingar är vi tillsammans med Tyskland den största mottagaren i EU.

Sverige är ett litet land och har inte möjlighet att ta emot alla som behöver ett nytt hem. Därför måste också EU ta sitt ansvar och följa Sveriges exempel för att undvika ännu en humanitär katastrof i mellanöstern.

1 kommentar:

  1. Delar fullständigt din uppfattning. Att hantera flyktingpolitiken i samband med stora katastrofer som den i Syrien måste vara hela EU's ansvar.

    SvaraRadera