onsdag 11 september 2013

Fortfarande frågetecken kring Oswaldo Payas död

Idag träffade jag Carlos Paya Sardinas, bror till den avlidne kubanska frihetskämpen Oswaldo Paya. Han är överygad om att Oswaldo Paya blev mördad och bad om stöd för att få tillstånd en internationell undersökning om omständigheterna kring broderns död i bilolyckan den 22 juli 2012. Kristdemokraten Aaron Modig var också med i bilen och överlevde med lättare skadad.

Oswaldo Paya var en enansående företrädare för demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet på Kuba. Genom Varelaprojektet samla han in underskrifter för en folkomröstning. Tusentals människor skrev på och många av dem trakasserades av regimen.

Carlos Paya Sardinas och jagunder mötet i Europaparlamentet i Strasbourg
Som ledamot i Europaparlamentet nominerade bland annat Cecilia Malmström Oswaldo Paya till Sasharovpriset. Han fick priset 2002 och var på plats i Strasbourg för att ta emot priset. Oswaldo Paya nominerades också flera gånger till Nobels fredspris. Hans berömmelse skyddade honom från att fängslas av regimen men inte från trakasserier.

Idag har Payas familj har lämnat Kuba. Änkan lever i USA, brodern i Madrid. De driver därifrån kampen för att en gång för alla utreda olyckan. Det finns många frågetecken kring olyckan och därför tycker jag inte att det är orimligt att ytterligare undersöka omständigheterna. Jag ska vid första tillfälle fråga EU:s högsra representen för utrikesfrågor, Catherine Ashton, att ta upp detta med Kubas regim.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar