fredag 27 september 2013

Konkurrenskraftigt Åland i ett starkt EU

Idag har jag deltagit i evenemanget "EU och du" i Mariehamn, Åland arrangerat av Europaparlamentets informationskontor i Finland. Det var en del av en turnerande informationskampanj i Finland för att uppmärksamma EU och EU:s medborgarår.

Dagen började med information om Ålands självstyrelse och Ålands näringsliv med regeringsföreträdare och personal från informationskontoret i Helsingfors. Sedan åkte vi till Högskolan på Åland för att träffa studerande. Tillsammans med min finlandssvenska kollega Nils Torvalds och våra åländska medarbetare berättade vi om vad som är på gång i EU och framtida utmaningar. För Åland är särskilt sjöfarten viktig, och flera av eleverna i publiken studerade till kapten.

På Ålands högskola med Nils Torvalds, Mats Löfström, Hanna Bertell och Julia Lindholm
Tillsammans med min före detta kollega och numera Finlands försvarsminister Carl Haglund, Nils Torvalds, Ålands kansliminister Gun-Mari Lindholm och Vesa Vanhanen från EU-kommissionens konkurrensenhet träffade vi 90 företrädare för det åländska näringslivet. På Åland finns över 2000 företag med mindre än fyra anställda, och enbart ett fåtal med fler än 200 anställda. Samhället drivs i stort av entreprenörer och driftiga mångsysslare. Jag underströk att Åland och Finland inte ska gå samma väg som Sverige och vara motvilliga européer. Den inre marknaden är inte ett smörgåsbord utan vi måste alla solidariskt bidra så att alla små handelshinder som idag förhindrar företag från att exportera och växa försvinner. Europa behöver livskaftiga storföretag som kan ge ringeffekter i form av många små- och medelstora företag, och då ska inte nationsgränser och nationella standarder stå i vägen.

Dagen avslutades med ett offentligt arrangemang där jag tillsammans med Carl Haglund och Nils Torvalds diskuterade EU:s framtid och det digra jobb som ännu finns framför oss.

Tillsammans med Finlands försvarsminister Carl Haglund och Svenska Folkpartiets EU-parlamentariker Nils Torvalds. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar