torsdag 5 september 2013

Tyvärr krävs militärt ingripande för att få bort al-Assad

Bashar al-Assad kan aldrig vara en del av ett demokratisk Syrien. Så sa Fawaz Tello, medlem av den syriska nationella oppositionen, igår när han besökte den liberala gruppen i Europaparlamentet. Fawaz Tello har varit aktiv i den syriska oppositionen sedan början av 2000-talet och påpekade att en lösning som på något sätt involverar al-Assad är omöjlig. Diktatorn måste fråntas makten och det enda sättet att göra det på är genom ett militärt ingripande. Jag beklagar att den borgerliga svenska regeringen inte stödjer president Obamas initiativ som den socialdemokratiska regeringen i Danmark gör.

Hanteringen av konflikten är ett misslyckande av det internationella samfundet och tiden för politiska lösningar är slut. Det är däremot viktigt att komma ihåg att en politisk lösning är nödvändig när al-Assad väl har lämnat makten. Syrien är splittrat mellan de olika folkgrupperna och internationellt stöd kommer att vara centralt för en diplomatisk lösning. Diktatorns egen folkgrupp, alawiterna, är idag i maktposition och deras ställning efter kriget kommer att vara en känslig fråga. Just därför var det välkommet att Tello påminde oss om att alawiterna inte är problemet, det är enbart al-Assad.

Men för att komma så långt som till en demokratisk lösning efter kriget måste världssamfundet ta sitt ansvar och ge oppositionen militärt stöd. När inte FN kan enas måste USA och EU:s medlemsländer agera. En diktator som mördar 100 000 människor och driver miljontals på flykt har inte en plats vid förhandlingsbordet.

Fawaz Tello och den liberala gruppens ordförande Guy Verhofstadt

1 kommentar:

 1. Man bör verkligen fråga sig vad ett militärt ingripande skulle leda till. Vad kommer om man lyckas bli av med Assadregimen. Iranstödda militanta islamister? Och isåfall vad kommer Israel och USA att göra då?
  Ett militärt ingripande är det inte bara att lägga grunden för ett annat krig mellan olika extrema grupperingar.
  Är det inte dags för USA och alla dessa våldsförespråkare att fråga sig: Har vi provat det tidigare?. Fungerade det då? Kommer det att fungera bättre den här gången.
  Är det inte dags för att prova något annat. En vis man sa en gång att när det gäller inbördeskrig finns det ingen annan väg än att låta idioterna banka på varandra tills de blir så uttröttade att de fattar att våld fungerar inte. Vi har minst lika grymma krig i Kongo, Darfour, i Sudan, i Somalia i Centralafrikanska republiken, Eritrea och säkert fler länder med, men vem fasen bryr sig om det? Knappast någon, men Syrien! Herrejävlar vi måste göra något folk lider. Varför blev det såhär illa då?
  Jo för att det ligger i USAs intresse att kontrollera Mellanöstern och tack vare en effektiv propagandamaskin lyckas man dra med sig västvärlden.
  Hur ofta har du den senaste tiden sett program med lemlästade barn i de områden jag nämner och där samtidigt tidningar och TV skriker: Arma stackare, tänk på barnen visar lidande människor, drar fram "experter" som med en mun säger vi måste ta in militär och sätta stopp, för lidandet.
  Den bistra sanningen är att media behöver ständigt nya kriser att lyfta fram så de kan sälja mer lösnummer och mer reklamtid. Därför köper man den amerikanska versionen och kör samma story tills folk tröttnar.
  Som vanligt är det enda stort hyckleri.

  SvaraRadera