tisdag 29 april 2014

En praktikants bokslut - Valter Selén

Mitt namn är Valter Selén, och jag har under den gångna våren varit praktikant hos Olle Schmidt här i Europaparlamentet. Min tid som praktikant har varit helt otrolig, och jag har lärt mig mer under dessa månader än jag hade kunnat föreställa mig. Till vardags studerar jag politiskt kandidatprogram vid Lunds universitet, och är aktiv i Liberala Ungdomsförbundet.

När jag först sökte praktikanttjänsten hos Olle Schmidt hade jag inga föreställningar om mina chanser att få den eftertraktade platsen. Då ett halvårs praktik är en del av min utbildning såg jag min ansökan som ett sätt att testa mina vingar inför ansökningar till mindre prestigefyllda praktiktjänster. Trots detta kunde jag inte undvika att drömma om att få chansen att komma till Bryssel.

Därför blev min förvåning stor när Julia Lindholm från Olles kontor kontaktade mig i början av december förra året. På kort tid fick jag skriva en argumenterande text om ett svenskt EMU-medlemskap, och blev positivt överraskad när jag fick komma på en intervju. Iklädd nyinförskaffade business-casualkläder genomgick jag en nervös intervju som jag tyckte gick sådär. Trots Julias intryck av mig som tystlåten gavs jag chansen att få praktisera hos Olle och lyckan var total.

 Under min tid i Europaparlamentet har jag verkligen fått vara med om allt möjligt spännande. Jag fick följa med till Sverige på Folkpartiets riksmöte i Örebro, jag fick vara med under en omröstningssession i Strasbourg och jag fick besöka EU-kommissionen och Cecilia Malmströms kontor.

Att jag har fått möjligheten att arbeta med Olle Schmidt och fått uppleva EU-politiken från första parkett känns fantastiskt. Jag har fått hjälpa till med allehanda utskottsarbete främst tillsammans med politiskt sakkunnige Rickard Ydrenäs, arbetat med kontorets administration, arrangerat och tagit hand om besök och framförallt fått känna på det höga tempo och spännande liv Bryssel kan erbjuda. Det har blivit en hel del research, utkast till olika skrivningar och intensiv aktivitet på diverse sociala medier. En fantastisk upplevelse var också att få vara med på ALDEs partimöte, där Guy Verhofstadt valdes till det liberala europeiska partiets kandidat till kommissionens president.

Jag har verkligen uppskattat min tid som praktikant, och känner att jag tar med mig många lärdomar hem till Sverige. Jag är väldigt tacksam för all den hjälp jag har fått från Julia, Rickard och såklart Olle, och har nu ännu mer positivt att säga om Europaparlamentet än tidigare. Störst tack riktar jag självklart till Olle, som förutom mig har gett många andra ungdomar chansen att få uppleva EU-politik på nära håll under sina många år i parlamentet. Nu hoppas jag på ännu ett framgångsrikt val för Folkpartiet i EU-valet.

måndag 28 april 2014

Freden i Europa får aldrig tas för given

I en gästkrönika i Göteborgsposten påminner jag om Europas mörka förflutna, som aldrig är långt borta. När händelserna i Ukraina väcker oro för ett upprepande av historien är det viktigare än någonsin att komma ihåg EU:s ursprung som ett fredsprojekt. Läs min krönika här.

fredag 25 april 2014

Utnyttja möjligheten att personrösta i EU-valet

När nu min sista mandatperiod i Europaparlamentet går mot sitt slut finns det en risk för att det inte finns en enda skånsk parlamentariker kvar i Bryssel. Det är oerhört viktigt att de som ska representera vårt land i EU kan representera alla delar av Sverige, och särskilt en så dynamisk och inflytelserik region som Skåne. Under gårdagen följde Sydnytt med mig under en arbetsdag i Sverige, och vi talade bland annat om den stora övervikten stockholmska kandidater till Europaparlamentet. I Europaparlamentet är det personliga mötet och kontakter hemmavid ännu viktigare än i Sveriges riksdag. Därför hoppas jag att de svenska väljarna utnyttjar sin möjlighet att personrösta, så att en av Sveriges stora regioner kan skicka en representant till EU även nästa mandatperiod.

Länken till reportaget i Sydnytt finner du här.

Den samvetsgranna politikertypen

Karin Svanborg-Sjövall myntade nyligen i en debattartikel en ny sorts politikertyp som varken är en fullblodspolitiker eller expert. Hon kallade den typen för den samvetsgranna politikern, och anser att jag som politiker devis passar in i denna kategori. Jag är tacksam för hennes bedömning, då jag anser att politiker bör sträva efter att vara samvetsgranna och undvika populism. Jag vill dock påminna om min gamla mammas ord: tänk om hälften vore sant. 

Länken till artikeln finns här.

torsdag 17 april 2014

Nya EU-regler för att få skadestånd från karteller

Idag leder var fjärde kartellärende till skadestånd. Därför står jag helt bakom kommissionens mål att öka möjligheten för de som drabbats av karteller att också få ersättning - oavsett var i ledet man befinner sig.

Vi måste säkerställa att konsumenter som handlar på den inre marknaden har bästa tänkbara möjlighet att försvara sig mot överprissättning, vårdslösa företag eller produktfel. Och det görs allra bäst genom en Europeisk grupptalan. Idag har 16 medlemsländer regler som möjliggöra grupptalan. Dessa kan vara alltför restriktiva eller verkningslösa, och därför krävs enhetliga regler på EU-nivå.

Som rapportör för inremarknadsutskottets yttrande hade jag gärna sett att grupptalan funnits med i direktivet, men det är ju upp till parlamentarikerna som tar vid i juli att driva frågan vidare.


ALDE PRESS RELEASE

New rules adopted on claiming damages from cartels

Today MEPs voted through new rules on the ability of consumers and businesses to claim damages when harmed by an infringement of competition law. Key issues relate to disclosure of evidence and the binding effect of national decisions in other member states.

The final agreement allows an exemption from disclosure of the leniency statement, that is, the document in which there is an admission of involvement in a cartel. However, the Parliament did negotiate some safeguard provisions. It was also agreed that a decision of a national competition authority would be binding over the courts in that member state, but not binding over the courts of other EU member states.

bowles90.jpgChair of the European Parliament's Economic and Monetary Affairs committee Sharon Bowles (LibDem, UK) said: "The Parliament was initially concerned about a generic principle of protecting leniency statements from disclosure, but accepted that opening these up would be detrimental to the work of the Commission in cartel detection.

"This was a landmark agreement as the first co-decision procedure on competition policy, for which Commissioner Almunia should be given credit for responding to the Parliament's request. Under a very fast timeframe, we have finalised one of the most important pieces of consumer legislation in this mandate.

"This should end the practice whereby cases are brought under certain jurisdictions because offending parties know they will get softer treatment."

SCHMIDT_90.jpgALDE shadow rapporteur Olle Schmidt (Folkpartiet, Sweden) said: " Anti-competitive practices cause substantial harm to the EU's economy and affect the trust of consumers. High costs and procedural and legal obstacles discourage both private individuals and SMEs from exercising their rights. The new rules provide real and higher levels of redress for consumers and businesses that have been harmed by cartels and make it easier to claim damages, especially for those further down in the supply chain."

onsdag 16 april 2014

Den fria rörligheten måste vara en självklarhet inom EU

 
Jag talade igår i Europaparlamentet om hur viktigt det är att den fria rörligheten ökar inom EU. I dagsläget är rörligheten inom union alltför låg, då enbart 0,1% flyttar för arbete i andra arbetsländer. I detta läge kan vi absolut inte begränsa denna rörlighet inom unionen genom protektionistiska och snävt nationella regler. Vi behöver mer rörlighet för att stimulera ekonomin och främja ett öppet Europa, inte mindre.

tisdag 15 april 2014

Protektionism och administrativa bördor är inte ett recept på produktsäkerhet

 
Jag talade idag i parlamentet om hur viktig produktkvalitet är för konsumentsäkerheten på vår inre marknad. Men detta innebär inte att en produkts ursprung avgör dess kvalitet. Ursprungsmärkningar är långt ifrån alltid rättvisande. Den föreslagna utökade ursprungsmärkningen kommer att resultera i stora administrativa kostnader för EU:s små- och medelstora företag, samtidigt som det är svårt att bestämma exakt var en produkt producerats. En sko med läder från Kambodja och sula från Vietnam, som sytts ihop i Italien, kommer att betraktas som en produkt med ursprung i Italien. Förslaget är helt enkelt ett utslag av protektionism i syfte att försvåra försäljningen av utomeuropeiska varor.


Ovan min replik till Sergio Paolo Francesco Silvestris från den konservativa gruppen.

En produkts kvalitet ska avgöras av tester, inte av protektionistiska fördomar om produktens ursprungsland. Ökade administrativa kostnader för små- och medelstora företag gagnar knappast Europas konsumenter, precis som protektionism inte gagnar vår inre marknad.

Röstade ja till EU:s bankunion

Bankunionen som vi röstade om idag är av stor politisk och ekonomisk betydelse för valutaunionen och EU. Kanske den viktigaste omröstningen under hela mandatperioden. Jag röstade för bankunionen.

Nu får vi en gemensam stark europeisk tillsynsmyndighet i form av ECB - inte 28 svaga. Också en gemensam stabilitetsfond, så att skattebetalarna inte drabbas.

Valutaunionen har ifrågasatts av ekonomer och opinionsbildare ända från dess början.

De som inte trodde att euron skulle bli verklighet hade fel.

De som trodde att euron skulle kollapsa hade fel.

De som för två år sedan trodde Grekland skulle tvingas lämna valutaunionen hade fel.

Tid för eftertanke för dem som inte förstår beslutskraften som unionen kan uppbåda i orostider. Europa reser sig ur den värsta krisen sedan 20- och 30-talen.

Grekland har återvänt till internationella kapitalmarknaden. Också Irland och Portugal håller på att återhämta sig.

EU har visat sin styrka i svåra tider - bankunionen skapar stabilitet och trygghet. Men reformerna måste nu fortsätta. Jag beklagar att Sverige står utanför bankunionen. Det är inte bra för de svenska storbanker och försvagar Sveriges inflytande i EU.


fredag 11 april 2014

Europaparlamentets Ekonomiutskott 2009-2014


I detta foto syns jag och de flesta av mina kollegor i ekonomiutskottet från den gågna mandatperioden. Vi har i min mening åstadkommit en hel del gott under dessa fem år.

onsdag 9 april 2014

Politisk försoning krävs i Egypten


Idag träffade jag en delegation från Egypten som var oroliga för utvecklingen i landet. Det har sannerligen varit tvära kast sedan revolutionen började våren 2011.
 
Under revolutionen 2011 avgick president Hosni Mubarak som varit vid makten sedan 1981. Egypten styrdes därefter av Mohamed Hussein Tantawi och de väpnade styrkornas högsta råd fram till den 30 juni 2012 då den folkvalde Muhammad Mursi från Muslimska Brödraskapet svors in som ny president. Det dröjde dock inte länge innan nya protester mot Morsis eskalerade och den 3 juli 2013 avsattes han av militären. Landet leds nu på nytt av de väpnade styrkornas högsta råd och dess ordförande Abdul Fatah al-Sisi tillsammans med den interimistiska presidenten Adli Mansour.
 
Ett presidentval är planerat till maj eller juni i år och Mohamed El-Orabi, före detta utrikesminister från Kongresspartiet, trodde att det här valet skulle bli annorlunda. Hans analys var att det egyptiska folket 2012 var trötta på korruption och fusk och trodde att det inte kunde finnas inom det religiösa partiet. Nu har de sett att oegentligheter finns i alla partier och El-Orabi trodde inte att Brödraskapet kunde vinna den här gången. Jag frågade honom om de 528 medlemmar av Brödraskapet som nu dömts till döden, och han försäkrade att alla var lika upprörda över domen. Jag anser att du är lika mycket politiska fånge oavsett vilken politisk åskådning du företräder. Även företrädare för islamistiska partier ska ha en rättvis och lagenlig rättegång.  Saudi Arabien meddela för en månad sedan att partet var på deras lista över terroristgrupper, och Storbritanniens premiärminister David Cameron har bett om en utredning om partiets koppling till terrorgrupper.
 
Möte med Mohamed El-Orabi, fd utrikesminister i Egypten för Kongresspartet.
 
Jag passade också på att ta upp frågan om människosmuggling i Sinaiöknen. En tjänsteman från Egyptens ambassad i Bryssel har deltagit i de seminarier jag ordnat om just Sinai och de tyckte att EU gjorde för lite. El-Orabi påpekade att säkerhetsläget i Sinai är mycket problematiskt och att resurser från EU är nödvändiga för att komma åt människosmugglingen. Jag lovade att fortsätta ta kontakt med EU:s högsta utrikesrepresentant Catherine Ashton och med EU:s polismyndighet Europol som redan har förslag på att de kan hjälpa till att utbilda poliser och säkerhetspersonal i Egypten.
Efter mötet ville egyptisk TV ha en kommentar om hur EU ser på Muslimska Brödraskapet.
 
Egypten är nära EU, främst geografiskt men också genom människors rörlighet till EU. EU har ett ansvar att hjälpa Egypten att hitta lösningar för att politisk försoning och för att hjälpa alla de eritreaner som idag plågas i Sinaiöknen.

tisdag 8 april 2014

Debatt om EU:s sociala dimension

Deltar i debatt om EU:s sociala dimension, arrangerad av Spring Alliance. #BetterEuropeNow 

Krisen i Europa måste politikerna ta ansvar för. För få politiker har tagit för lite ansvar för krisen.

Hög arbetslöshet måste bekämpas, men det görs främst av medlemsländerna och inte av EU! 

Biståndsfrågor är viktiga för mig. Jag har arbetat för Folkpartiets biståndspolitik.

Minimilöner är problematiskt. Kollektivavtal ska bestämmas av företag och fack! 

Jag stödjer den nordiska modellen, med relativt höga skatter, en välfärdsstat med ett starkt skyddsnät, en väl fungernade offentlig sektor, kollektivavtal, en privat sektor som kan blomstra utan för mycket detaljreglering. 


måndag 7 april 2014

Finansiell transaktionskatt borde stoppas

Under utfrågningen i ekonomiutskottet frågade jag Skattekonmissionär Semeta om varför elva länder tvekar att införa den gemensamma finansiella transaktionskatten.

Semeta höll med om att det är svåra förhandlingar och att skatten kommer införas stegvis. Finansministrarna diskuterar utformningen. Undantag från skatten kommer sannolikt bland annat göras för statspapper. Oklart är också hur svenska investerare kommer att drabbas av skatten. 

Vice ECB-chefen utfrågad i utskottet

Under hearingen med ECB:s vice ordförande Vitor Constancios om ECB:s årsrapport så fick jag möjlighet att ställa liberala gruppens fråga.

Jag frågade Constancios om skattekonsolidering. Behövs mer strukturella åtgärder i ekonomin? Och ska Frankrike tillåtas vänta med att uppnå balans i sina budgetar? 

Det är upp till Kommissionen att utvärdera om Frankrike lever upp till sina löften för att ha en budget i balans. Det är upp till varje land att bestämma om man vill höja skatterna eller sänka sina utgifter.

Har vi för lite, för mycket eller lagom mycket sparande?

Constancios svarade undvikande. Men han uttryckte sitt stöd för budgetkobsoliderinh, att länderna i kris måste minska sina skulder. Problemet är att efterfrågan är låg i hela världen. Detta dämpar ekonomisk tillväxt.




Vice ECB-chefen utfrågad i utskottet

Under hearingen med ECB:s vice ordförande Vitor Constancios om ECB:s årsrapport så fick jag möjlighet att ställa liberala gruppens fråga.

Jag frågade Constancios om skattekonsolidering. Behövs mer strukturella åtgärder i ekonomin? Och ska Frankrike tillåtas vänta med att uppnå balans i sina budgetar? 

Det är upp till Kommissionen att utvärdera om Frankrike lever upp till sina löften för att ha en budget i balans. Det är upp till varje land att bestämma om man vill höja skatterna eller sänka sina utgifter.

Har vi för lite, för mycket eller lagom mycket sparande?

Constancios svarade undvikande. Men han uttryckte sitt stöd för budgetkobsoliderinh, att länderna i kris måste minska sina skulder. Problemet är att efterfrågan är låg i hela världen. Detta dämpar ekonomisk tillväxt.




Tid för Sverige att gå med i bankunionen

Artikel i Kvällsposten 4 april tillsammans med Jasenko Selimovic: Bankunionen innebär att Europeiska centralbanken, ECB, i slutet av året blir europeisk tillsynsmyndighet för euroområdets 130 största banker. Det ger stabilare banker, minskar splittringen på finansmarknaderna och stärker euroområdet. I en tid av ekonomisk osäkerhet är ECB den kanske viktigaste stabiliserande faktorn i EU. Läs hela artikeln på Kvällspostens webbsida.

torsdag 3 april 2014

En praktikants dagbok – Erik Hammar

Mitt namn är Erik Hammar och jag har tillbringat en vecka på Olle Schmidts kontor i Bryssel.  Jag växte precis som Olle upp i Skärv, Västra Götaland, och till vardags studerar jag filosofi, statskunskap och ekonomi vid Oxfords universitet i Storbritannien.

På måndagen anlände jag vid Europaparlamentets ingång i samma stund som Kinas president Xi Jinping. Jag kunde inte ha fått en tydligare indikator på att jag i sanning anlänt till ett av världens viktigaste politiska centra. Efter en introduktion till personalen och en rundtur i parlamentet fick jag möjlighet att närvara vid en gemensam session mellan Europaparlamentet och Panafrikanska parlamentet. Bland annat diskuterades den känsliga frågan om homosexuellas rättigheter. Det var mycket intressant att se hur de olika delegaterna ställde sig till saken.

På tisdagen fick jag en närmare inblick i hur det dagliga arbetet på kontoret. Mina kollegor Julia, Rickard och Valter har alla varit mycket vänliga och behjälpliga under min resa mot bättre förståelse av denna komplexa institutions olika mekanismer. Denna dag bestod till övervägande del av att förbereda material och underlag för de olika omröstningar som skulle ske på onsdagen. Tunga rapporter och komplicerade ändringsförslag var legio.

Under onsdagen skedde plenumdebatter vilka jag hade förmånen bevittna. Dessa föregicks av ett otroligt intressant gruppmöte med den liberala partigruppen (ALDE). Jag kom att förstå att gruppmötena spelar en väldigt viktig roll i samordnandet av ställningstagandena till de mycket komplexa och ofta tekniska förslag som behandlas i stora kvantiteter i parlamentet. Utan partigrupperna som institutionell samordningsmekanism dristar jag mig säga att parlamentets arbete vore nära nog ogörligt.

Idag (torsdag) har jag deltagit i ett av politisk energi pulserande förmiddagsmöte. Detta var med anledning av de omröstningar som skulle ske 11:30, innan vilka de svenska liberalerna (C och Fp) med tjänstemän samlades för att ta ställning i de sista kontroversiella frågorna. Efter detta och lunch deltog jag i en rundvandring med besökare från Trygg Hansa och deras samarbetspartner, Akademikerorganisationen SACO.  Vi hade även ett möte där Olle talade om de frågor som dominerat parlamentets arbete den senaste tiden.

Imorgon kommer jag att tillbringa förmiddagen på kontoret innan jag tar mig ut till Charleroi-flygplatsen för att återvända till Sverige. Det har varit en mycket berikande vecka där jag fått en djupare förståelse för de mekanismer och processer som resulterar i beslut som påverkar människor i Europa och världen varje dag. Framför allt vill jag tacka Olle för att han accepterade min förfrågan att komma till honom, samt Valter, Rickard och Julia för att de gjorde upplevelsen mycket minnesvärd.

En kort tillbakablick på min tid som Europaparlamentariker

För några dagar sedan blev jag intervjuad av SVT om min långa tid som Europaparlamentariker. Tillsammans med socialdemokraternas Göran Färm blickar jag tillbaka på hur Europaparlamentet har förvandlats till ett riktigt europeiskt parlament. Under mina år som parlamentariker har jag verkat för ett framgångsrikt öppnande av den inre marknaden, samtidigt som jag har fått uppleva ett mognande parlament som tar större ansvar för sitt ökade inflytande. Mitt råd till blivande europaparlamentariker var att inte predika sin politik, utan att istället försöka förstå och samarbeta med kollegorna i Bryssel.

Länken till intervjun hittar du här.