tisdag 25 september 2012

Sinaiöknen, ett helvete för tusentals flyktingar.

Flyktingar från Eritrea, Sudan och Etiopien söker en bättre tillvaro i Israel och hamnar i människohandlares våld i Sinaiöknen.

I princip är Sinaiöknen idag laglöst land. Människorättsorganisationerna slår larm om att beduinska ligor håller hundratals fångar från Eritrea och andra afrikanska länder. De kidnappas och torteras och syftet är att barnen, det är oftast unga människor, ska ringa hem till sina familjer som i sin tur ska betala en lösensumma. En lösensumma som är astronomisk, över 100 000 svenska kronor förekommer ofta. Det händer dessutom att lösensumman samlats ihop men försent, kidnapparna har redan sålt offret vidare till andra kidnappare som i sin tur kräver ändå högre lösensumma


Blir man sen ändå släppt kommer man oftast till Egypten eftersom det är vägen ut ur Sinai. En stor del av flyktingarna kommer från Eritrea. De har dessutom ingen möjlighet att söka asyl i Egypten utan blir tillbakaskickade till Eritrea om de inte blir skjutna eller hamnar i inhumana fängelser.

Det är en humanitär katastrof och det är verkligen oacceptabelt att ingen agerar. Även om man inte ser det som ett direkt europeiskt problem har många kidnappade sina familjer i Europa har vi en möjlighet att påverka. Allt som kan måste göras för att försöka ändra på den fruktansvärda situationen i Sinaiöknen.


Eritreas president Isaias Afewerki är en av de värsta diktatorerna och under de senaste årtiondena har landet fallit i spillror. Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatsprincipen är inte prioriterade områden i denna diktatur, och att EU fortsätter ge bistånd är inte rättfärdigat. Jag anser att vi ska strypa biståndet för att använda det som påtryckning för en demokratisk utveckling, och att politiska fångar släpps.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar