tisdag 4 september 2012

Konventets första dag: Lysande tal av Michelle Obama

Hela Charlotte är avspärrat, och det kryllar av poliser. Poliser till häst, poliser som cyklar, poliser som dirigerar trafiken, poliser som visar tusentals av delegater och gäster till rätta. Säkerhetskraven är enorma.

Min dag har fyllts av spännande seminarier om valsystemet och hur presidentkampanjerna genom decennier har förändrats.

Flera minnesvärda inlägg gjorde fd guvernören och presidentkandidaten Howard Dean, han med det berömda skriket som ändade hans kandidatur 2004.

Dean påpekade att huvuddelen av amerikanerna redan har bestämt sig, valkampen handlar om de 10-20 procent som fortfarande tvekar. Och just nu är det mycket jämnt mellan Obama och Romney. Därför höjs nu tonläget för att övertyga och misskreditera motståndaren. En ganska osnygg historia.

Min kollega, Hans von Balen, från EU-parlamentet ställde den något provocerande frågan om varför the dirty campaigning verkar fungera i USA men inte i Europa. Varje TV-stund fylls av negativa och trista valbudskap från båda kandidaterna. Jag tycker det handlar alltför mycket om att tala illa om motståndaren -och för lite fokus på det egna budskapet. Nog finns en hel del av detta också i Europa.

Howard Dean menade dock att det var mer vanligt i USA. Dels beror det på det knappa tiden att nå ut till "den vanliga amerikanen" på bästa TV-tid. Dels hänger det samman med det amerikanska speciella tvåpartisystemet, inte Europas flerpartisystem, där fler kandidater ges utrymme i media, menade Dean. Han hoppades på en förändring, men var inte optimistisk härvidlag.

Kvällens höjdpunkt var Michelle Obamas tal, ett kraftfullt och kärleksfullt tal, framfört av en högeligen begåvad kvinna med sinne för retorik. Lysande, tycker jag.

Före henne talade Rahm Emanuell, tidigare stabschef hos Obama, idag borgmästare i Chicago.

Ett politiskt skickligt tal, som gav bilden av Presidenten som en klok och omtänksam ledare. Det nya stjärnskottet hos demokraterna, Julian Castro, som spås en lysande framtid à la Obama, fick konventet att koka. Honom kommer vi att se mer av.

Imorgon är det min tur att komma in på konventet att uppleva stämningen på plats och lyssna på Bill Clinton och Joe Biden.FPs vice ordförande Helen Odenjung och FPs partisekreterare Nina Larsson  (och fler poliser) på Demokraternas konvent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar