tisdag 11 september 2012

Etiopien gör det enda rätta

Det är mycket glädjande att Johan Persson och Martin Schibbye äntligen är frigivna. Etiopien har som vana att fängsla personer som uppmärksammar obekväma delar av regimens styre, men det har som tur vad även för vana att benåda dem under nyårsfirandet.

Regimen kunde i det här fallet inte längre hålla de två journalisterna fängslade, omvärldens påtryckningar för ett frigivande var för stora. En sådan konstant negativ publicitet blir i längden för kostsamt även för ett land som Etiopien.

Även ledamöter av Europaparlamentet har drivit frågan och har bland annat uppmanat kommissionen se över hur biståndet till Etiopien kan öppna upp för dialog på andra områden. Biståndet går idag huvudsakligen till fattigdomsbekämpning och att säkra mattillgångar, men innebär också att EU:s begäran för respekt av mänskliga rättigheter, pressfrihet kostar mycket att vägra diskutera.

Detta är en strategi som jag och mina kolleger hoppas att kunna ge resultat även i granlandet Eritrea, där jornalisten Dawit Isaak sedan snart 11 år tillbaka suttit fängslad. Att Johan Persson och Martin Schibbye nu släpps fria visar hur viktigt omvärldens ihärdiga fokus, dialog och fördömande verkligen är. Låt hos hoppas att även Dawit Isaak snart kan vara tillbaka hos sin familj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar