tisdag 4 september 2012

Frige Dawit Isaak

Idag har Dawit Isaak suttit fängslad 4 000 dagar i Eritrea, och jag uppmärksammade detta i min kolumn i Sundsvalls Tidning. Här kan du läsa hela krönikan.

Dawit Isaaks och hans kollegors ”brott” var att de skrivit under ett öppet brev med krav på demokratiska reformer i Eritrea. Yttrandefrihet är en mänsklig rättighet som skyddas både i svensk och i europeisk lag. Europaparlamentet har länge krävt att Dawit Isaak skall friges och bland kraven finns även ambassadpersonal och sjukvårdsteam genast måste få besöka de politiska fångarna och undersöka deras hälsa.

EU måste också mobilisera stöd i Afrika. Afrikanska kolleger har efter många år brutit tystnaden och pekat på Eritreas brott mot de mänskliga rättigheterna. Den gemensamma parlamentariska församlingen för EU och stater i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet har kraftigt kritiserat Eritreas ständiga brott mot grundläggande demokratiska värden. Eritrea kan möjligen med sedvanlig arrogans ignorera kritik från oss i norr – men de har mycket svårare att avvisa den Afrikanska Unionen. Därför måste vi i EU sträcka ut en hand till dem.

Fyra tusen dagar är nästan elva år i fängelse. Elva år utan åtal, dom eller kontakt med omvärlden är mer fasanfullt än vad de flesta av oss kan förställa sig.

Vi får aldrig glömma Dawit Isaak!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar