tisdag 11 september 2012

Het debatt om inställd hearing av ECB-ledamot

I går i Ekonomiutskottet debatterades att ekonomiutskottets gruppledare ställt in hearingen av Yves Mersch, föreslagen ny ledamoten i direktionen för Europeiska centralbanken. Utfrågningen sköts upp eftersom ingen kvinnlig kandidat presenterats.

Medlemsländerna utser ledamöter i ECB:s ledning efter att personen utfrågats av Europarlamentets ekonomituskott och godkännande av parlamentet. I går kväll skulle den föreslagna personen Yves Mersch, centralbankschef i Luxembourg, utfrågats i utskottet. Men istället för utfrågning blev det en debatt om varför gruppledarna i utskottet ställt in debatten.

Flera ledamöter var kritiska till beslutet. Speciellt luxemburgarna var kritiska till att det nu blev debatt när en person från ett litet land var föreslagen. De påstod att det inte var någon kritik vid en tidigare tillsättning eftersom det då var en fransman som var föreslagen.

Ordföranden i utskottet, Sharon Bowles, sa att det var jag som lyfte frågan först av alla i utskottet i samband med utfrågningen av Mario Draghi och senare i brev till alla finansministrar.

Jag tycker att det är ett problem att det är 100 procent män i direktionen. Det handlar om demokratisk legitimitet. Det kan inte bara vara män som är experter på penningpolitik. Vi i den liberala gruppen har tagit fram en lista med 20 lämpliga kvinnor.

Det är ett kulturellt problem om ledningen enbart består av män. Det blir helt enkelt sämre beslutsfattande med homogent sammansatta ledningar och styrelser. Att utskottet nu sa nej till utfrågning av kandidaten var en viktig väckarklocka.

Det borde tas fram en "short list" av kandidater som Ekonomiutskottet utfrågar, där minst en är kvinna.

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar