måndag 3 september 2012

Direktrapport från Demokraternas konvent: Första dagen i Charlotte


Det är helgdag i USA, Labour Day. Ett varmt och fuktigt Charlotte har mött oss, och det finns en spänd väntan inför konventets öppnande på tisdag. Michelle Obama är en av tisdagens höjdpunkter med högt ställda förväntningar, inte minst efter Ann Romneys hyllade tal i Tampa förra veckan.

Min dag fylldes av av studiebesök och diskussioner om situationen inom skol-och utbildningsområdet.

Mycket kändes igen från den svenska debatten, även om problemen här känns än värre för dem med svaga utbildningsmöjligheter, samtidigt som de starka universiteten drar till sig världens bästa forskare.

Utbildningens tydliga mål och läraryrkets fallande auktoritet var andra aktuella ämnen. Den nationella nivån och det tydligt decentraliserade utbildningssystemet väckte också debatt. Jan Björklund hade känt sig hemma,

En uppgift som jag lade på minnet var att 17-åriga afroamerikaner och dem med latinamerikanskt ursprung läser och skriver på samma nivå som vita amerikanska ungdomar som är i 13-årsåldern. Ras och ekonomiska villkor slår igenom med kraft.

Dagen avslutades med en välkomstreception, där fd utrikesministern Madeleine Albright hälsade oss alla välkomna tillsammans med f talmannen Nancy Pelosi.

Dagens stora politiska fråga handlade annars om hur Obama klarar av debatten om ekonomin och jobben. "Are you better off today than you were four years ago?"

Arbetslösheten ligger över åtta procent, något högre än för fyra år sedan. Men situationen har samtidigt förbättrats väsentligt. Nya jobb har skapats, även om kritikerna menar att alltför många är låglönejobb.

Som vanligt kommer valet i USA att handla om ekonomi och jobb.

"It's the economy, stupid", som en av Bill Clintons rådgivare lär ha sagt under Clintons segerkampanj 1992.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar