fredag 4 maj 2012

Idrott står inte över mänskliga rättigheter


Det är en skam att diktaturer och totalitära stater kan få stå värd för idrotts- och kulturarrangemang och problemet har på senare tid uppmärksammats på flera håll. Europeiska ledare som Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU-kommissionens ordförande Manuel Barroso har meddelat att de kommer bojkotta fotbolls-EM i Ukraina om inte regeringens behandling av Julia Tymosjenko ändras. I Sverige och övriga Europa har röster höjts för att Azerbajdzjan inte är lämplig att vara värd för den Europeiska Schlagerfestivalen. I det lilla oljerika landet går presidentämbete i arv och pressfriheten är knapp.

Det jag länge upprörts över och protesterat emot är att 2014 års ishockey VM ska hållas i Europas sista diktatur Vitryssland. Landets president Lukasjenko är en tyrann som ända sedan det manipulerade valet 2010 undertryckt sitt folk. Politiska fångar, tortyr, censur och det för oss otänkbara - avrättningar - är vardag i ett land som nu bygger nya hotell för att ta emot världseliten i ishockey.

Vi i Europaparlamentet har uppmanat till bojkott av den här skandalen. Internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel säger nu att man inte kommer att ändra beslutet att ordna 2014 års mästerskap i Vitryssland, och hälsar att man är ”neutralt vad gäller politik, förbundet tar inte ställning i sådana här saker”. Lukasjenko kan fortsätta bygga sina arenor medan oppositionen fruktar för sitt liv.

Jag har tidigare debatterat detta med svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund som gömmer sig bakom plattityder och säger att idrott och politik inte är samma sak. Detta är inte sant! Vad som nu händer i Vitryssland är inte fråga om politiska uppfattningar - det handlar om respekt för mänskliga rättigheter. Svenska ishockeyförbundet representerar våra svenska värderingar om solidaritet och jämlikhet, och att lojt låta diktatorn Lukasjenko få som han vill är inte i linje med detta. Mänskliga rättigheter är ett tyngre kriterium för ett arrangörsland än transporter, hotell och arenor. Idrottsvärlden måste ta sitt ansvar och öppna ögonen för vad som nu händer i Vitryssland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar