onsdag 16 maj 2012

Internationella dagen mot homofobi


Bara i ett fåtal länder i Europa kan du gifta dig med den du älskar om du råkar älska en människa av samma kön. Samkönade äktenskap är lagligt enbart i Sverige, Norge, Island, Spanien, Portugal, Nederländerna och Belgien. Även i Danmark blir det som borde vara självklart en möjlighet från och med den 15e juni i år.

Idag firas den internationella dagen mot homofobi, och tyvärr är det en dag vi fortfarande behöver uppmärksamma. Homofobin i Europa och världen är fortfarande ett stort problem. I Ryssland antogs nyligen hatlagstiftning som slår mot alla som talar öppet om HBTQ-personers lika rättigheter. På norra Cypern är homosexualitet fortfarande olagligt. I Ungerns nya konservativa grundlag är heteronormen numera inskriven som författningsartikel.

Och samtidigt finns ljusglimtar: Som första amerikanska president genom tiderna förkunnade nyligen Barack Obama sitt ställningstagande för lika rättigheter för sam- och olikkönade par. Yes we can!

Då är det trist att höra att i den annars så liberala staden Uppsala har den årliga manifestationen för tolerans och allas lika värde - den lokala Pridefestivalen - kidnappades av partipolitiskt käbbel. Organisatörerna ansåg plötsligt att liberaler inte var välkomna att demonstrera för en självklar mänsklig rättighet då vi inte ställer upp på antikapitalism och socialism. Uppsala Pride kommer sannolikt snart att inse att man gjort både sig själva och framför allt alla uppländska HBTQ-personer en stor björntjänst.

2 kommentarer:

  1. Varför kan vi inte få skapa ökad mångfald bland pridefestivaler? Blir det inte motsägelsefullt att propagera för att en pride-parad endast får hållas på ett, enligt den stora mainstreammassan, korrekt sätt? Jag ser stora viktiga poänger med klassiska pride-parader och festivaler(om det nu finns något sånt) likt Sthlm Pride. Jag ser också mycket stora och viktiga poänger med att hbtq-kamp får ske på ett radikalt politiskt sätt - oavsett vad den politiska inriktningen är (så länge inga mänskliga rättigheter bryts men det är det långt ifrån frågan om, även om FP verkar försöka få det att låta så i sin överdramatiserande och hätska kritik mot Uppsala Pride). Uppsala Pride är en ideell och självständig organisation som via sina av skatteverket godkända stadgar arbetar i demokratiska processer och genomför sin verksamhet. Denna organisation har valt att inte anta ett politiskt parti som medverkande i organisationens aktiviteter, inget annat. Vad är det som leder till tolkningar och uttryck som "kidnappande av Pride"? Det finns ingen helig definition av begreppet Pride. Det finns ingen som har sagt att det inte får finnas fler hbtq-organisationer som heter något med "pride" i en och samma stad. Uppsala Pride har inte gjort något fel och har inget annat krav på sig än att agera demokratiskt och det innebär att organisationen ska styras av dess medlemmar som arrangerar verksamheten - inte av en mainstreammassa som helt plötsligt vill styra och ställa och döma ut för att FP och LUF blev upprörda då de hade en annan uppfattning om vad organisationen var för något. Ett missförstånd och ett hätskt mediadrev initierat av ett riksdagsparti. Ingen björntjänst av en liten hbtq-organisation.
    /En uppländsk HBTQ-person som stolt och gladeligen kommer gå på Uppsala Pride-festivalen i helgen

    SvaraRadera
  2. Det är den 17:e maj som dagen firas http://en.wikipedia.org/wiki/International_Day_Against_Homophobia_and_Transphobia

    SvaraRadera