onsdag 23 maj 2012

Allt allvarligare situation i Ukraina

I går kväll hade vi i ALDE-gruppen besök av dottern till Ukrainas förra premiärminister Yulia Tymoshenko, Eugenia Tymoshenko. Europaparlamentet hade under dagen diskuterat en resolution som fördömer behandlingen av hennes fängslade mor. Eugenia påpekade att detta inte bara handlade om hennes familj, utan om mänskliga rättigheter i landet och om alla frihetsberövades rätt till vård.

Ukraina håller parlamentsval i oktober, och det har redan varnats för att valet kommer att manipuleras. Det sade även Eugenia Tymoshenko, som påminde oss om alla de oppositionspolitiker som anklagats för bisarra brott - för att de inte ska kunna registrera sig som kandidater. Valfusk är inte något som händer på själva valdagen, det börjar redan nu. Redan om nåra veckor drar Fotbolls-VM igång och jag passade på att fråga henne om min son Fredrik under de rådande förhållandena verkligen borde åka till Ukraina. Eugenia Tymoshenko sade storsint att även om de kommer att lyfta de här viktiga frågorna när strålkastaren riktas mot landet, är det fram för allt en folkfest där alla är varmt välkomna att delta.

Precis som Eugenia Tymoshenko sade handlar detta inte enbart om en familj som råkat illa ut, utan om systematiska brott mot mänskliga rättigheter i Ukraina. Hennes personliga erfarenhet är bara toppen av ett isberg. Här är det viktigt att ha ett europeiskt perspektiv på våra relationer med grannländerna. Europaparlamentet måste fungera som en vakthund för mänskliga rättigheter i världen, och speciellt i vårt europeiska närområde. Jag kan inte annat än att hålla med Eugenia Tymoshenko som så träffande sade att frihet är när medborgare kan tala fritt, men demokrati är när regeringen lyssnar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar