I det grekiska valet tog befolkningen ett tydligt avstånd från de två största partier som suttit i regeringen och slutit avtalen om sparpaket med EU. De ekonomiska åtstramningarna i Grekland har inte varit populära och detta visades genom att många tog den enkla vägen och röstade på populistiska partier som sagt att man inte ställer sig bakom avtalen.
I morse diskuterade jag detta o radioprogrammet P1 Morgon med vänsterpartiets Jens Holm. Det rådet en upprörd stämning i landet, men att säga att grekerna vill lämna euron, eller för den delen EU-samarbetet, är att säga för mycket.
EU är ett freds- och solidaritetsprojekt där vi tar hänsyn till alla medborgare. Och i den ekonomiska krisen spår ser vi nu massarbetslöshet och utanförskap i många delar av vår union, inte bara i Grekland. Att i ett sådant läge frångå avtal som förhandlats fram på demokratiskt väg är osolidariskt med resten av medborgarna i Europa. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att det inte bara är sparåtgärder vi pratar om, ekonomisk tillväxt är en viktig del av paketen och det finns många EU finansierade projekt för att få landet på fötter. Jens hävdar att Grekland styrs från Berlin men det stämmer ju inte alls. Om så vore fallet hade vi inte haft en ekonomisk kris av det här slaget i Grekland. Ansvaret för sitautionen i Grekland ligger på det politiska partierna i landet, och det är också dem som nu måste bevisa att de är beredda att föra landet ur krisen. Populism kanske vann folkets förtroende i valet, men enbart en ansvarfull politik kan lösa problemet.
Här kan ni lyssna på vår diskussion som börjar 32 minuter in i klippet.
I Grekland har väljarna sagt sitt och äntligen verkar man fått klart för sig att landet styrts av inkompetenta korrupta politiker.
SvaraRaderaMen resultatet blev att det verkar vara omöjligt att få ihop en regering. Skulle man trots allt klara att pussla ihop en regering är det högst är det troligt att den regeringen kommer att avvisa krispaketen. Men oavsett om en ny regering står fast vid finanspakten så måste den godkännas av det grekiska parlamentet och att detta skulle lyckas verkar vara en riktig högoddsare.
Så börjar tyskarna ha tröttnat på att lämna skattepengar till Grekland, som grekerna tydligen inte alls vill betala tillbaka. Detta gör att Merkel har hamnat i ett inrikespolitiskt dilemma, att hantera en situation där grekerna glatt tar emot tyska skattebetalares pengar och sedan struntar i skulderna.
Det blir fler och fler tyskar som anser att nu räcker det och vill få bort Grekland ur eurosamarbetet. Men hur det ska gå till utan att hela eurotanken raseras verkar ingen veta.
I Spanien har staten gått in med 10 miljarder euro för att rädda banken Bankia, och det är väl bara början för det är helt säkert fler spanska banker på väg att klappa ihop.
Den 30 maj skall irländarna ha en folkomröstning om europakten, Och i Tyskland är pakten inte ratificerad ännu.
Det känns svårt att se att euron blir den valuta för fred och samarbete som yrkespolitikerna så gärna framställer den som...