tisdag 15 maj 2012

EU-reglering av "robothandel" behövs


I förra veckan var jag värd för ett seminarium i Europaparlamentet om så kallad högfrekvenshandel (elektronisk handel), eller som en del kallar det robothandel på börser. 


 
Det behövs en EU-reglering av högfrekvenshandel. Börserna måste ha handelsspärrar på plats om det skulle hända en krasch och införa avgifter om en högfrekvenshandlare skickar många handelsorder utan att genomföra en handelstransaktion. Detta regleras i ett direktiv som kallas MiFID och som jag är ansvarig skuggrapportör för i liberala gruppen. I torsdags lämnade jag in mina förslag till ändringar i detta direktiv. 

1 kommentar:

  1. Högfrekvenshandeln profiterar på våra pensioner. Stlms-börsen tjänar på att hyra ut serverutrymme med 10-meterskabel till htf-bolag - alla andra är chanslösa. Så kommer det vara tills regelverket ändras. Handeln är troligtvis inte laglig. Algoritmernas handel baseras antingen på otillbörlig marknadspåverkan eller brott mot insiderlagen (htf-bolagen har informationsövertag pga avancerad teknik och framförallt fysisk närhet till Stockholmsbörsens handelsdatorer, se lag 2005:377 om straff mot marknadsmissbruk,1 S p 1) det finns ingen annan förklaring till hur de kan tjäna så otroligt mycket pengar ( se t ex årsredovisningen för de mest aktiva bolagen) - dessa vinster kommer från våra pensioner. Regelförändringen som Stockholmsbörsen gjorde motiverades med att öka konkurrenskraften och likviditeten i handeln - jag tycker att det är uppenbart att den verkliga anledningen är att stlmsbörsen medvetet har gjort det omöjligt att härleda vem som gör vad i avslutsögonblicken - för varje timme som går utan att opinionen uppmärksammat detta tjänar stlmsbörsen på detta! Det måste vara världens bästa fråga för en politiker att driva - du har chansen att bli allmänhetens hjälte........ !!

    Med vänliga hälsningar
    Robin Hood

    SvaraRadera