onsdag 15 september 2010

Så utvecklar vi demokrati i EU och AfrikaFör att fira den Internationella Demokratidagen organiserade Liberala parlamentsgruppen i Europaparlamentet idag ett seminarium om EU:s demokratistöd och utvecklingssamarbetet med AVS-länderna (Afrika, Västindien och Stillahavsöarna.

I mitt arbete i Europaparlamentet sitter jag med i AVS-EU-församlingen, en gemensam församling för ACP-länderna och Europaparlamentet. I höst kommer jag att arbeta med en rapport om demokratiutveckling som jag är ansvarig för tillsammans med en kongolesisk kollega. Under seminariet fick jag mycket inspiration inför arbetet med rapporten. EU-minister Birgitta Ohlsson och Sveriges demokratiambassadör Maria Leissner inledningstalade på ett förtjänstfullt sätt.

Birgitta Ohlsson sa att hon är stolt över att Sverige stått upp för de medborgerliga rättigheter. Det är viktigt att använda de "agents of change" som finns. Mest liberala konstitutionen finns i Sydafrika. Väst är inte alltid bäst.

Hon sa också att kampen för demokrati inte är över och att det finns allt för många länder kvar som inte är demokratiska. Trots att stora framsteg gjorts lever hälften av befolkningen i världen i demokratier. Antalet demokratier har minskat från 64 till 60 procent. Det är den lägsta siffran sedan 1995. Det är också en negativ utveckling för yttrandefriheten i världen.


Av de 17 värsta diktaturerna samarbetar EU med 12, exempelvis Kuba och Burma. Ohlsson sa att Folkpartiets demokratifokus handlar om att införa en "frysningsmekanism" i EU:s budgetförhandlingar för att kunna frysa EU:s biståndsutbetalningar till diktaturer. Folkpartiet vill också ett demokratikriterium för vapenexport. Europa måste nu sopa rent på hemmaplan och "Walk the talk". Den största utmaningen EU står inför är att EU ska vara en trovärdig röst baserat på en ideoligisk bas.

Demokratiambassadör Maria Leissner höll med Birgitta Ohlsson om att det varit bakslag för demokratin de senaste åren. Men det har hänt mycket de senaste 50 åren framhöll Leissner. Västeuropa var den enda regionen inom Europa som var demokratisk. I syd fanns fascistdiktaturerna i Spanien och Grekland och i öst kommunistdiktaturerna. Det har hänt en revolution i Europa och diktaturerna försvann.


Demokratiutveckling är ett långsiktigt arbete framhöll Leissner. Hon underströk att inom EU är demokratikravet för att bli medlem den "den mest effektiva demokratimekanismen". Det får enorma effekter i kandidatländerna. Till exempel ledde det till att dödsstraffet avskaffades i Baltikum och att Turkiet förändrat sin konstitution. Tyvärr "slocknar ryggraden" när partierna blir medlemmar och hon vill införa en mekanism som sätter press på medlemmarna.

Vad ska då EU göra? Att släppa sin koloniala koppling är ett viktigt steg. Det handlar också om en radikal förändring av EU:s budget. Det behövs också en demokratienhet kopplad till EU:s nye höge representant i utrikesfrågor, Catherine Ashton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar