fredag 3 september 2010

Euron het i Bryssel men iskall i Sverige


Idag arrangerade liberala partigruppen i Europaparlamentet det andra av tre seminarier om euron. I en fullsatt hörsal på Stadsbiblioteket höll EU-kommissionär Cecilia Malmström ett brinnande anförande för att Sverige ska gå över till euron.

"Euron är het i Bryssel, men iskall i Sverige", sa Cecilia Malmström.

Hon argumenterade starkt för att euron de första 10 åren varit en framgång.
"Euron har skapat makroekonomisk stabilitet. I snitt har inflationen varit 2 procent, 6 miljoner har skapats och arbetslösheten har gått ned från 9 till 7 procent."

Under finanskrisen så hade euron haft en stabiliserande effekt. "Tänk vad det hade inneburit om vi haft 16 olika valutor istället för en. Genom euron har vi undvikit nationalism och protektionism".

Malmström sa också att regelverket för Euron nu måste ändras.
"Grekland har fuskat och det är fullständigt oacceptabelt. Regelverket har inte följts. Man har också underlåtit att agera när problemen kommit fram".

Nu ska det ekonomiska regelverket ses över och stabilitetspakten ändras. Sanktionsmöjligheter bör införas.

Hon ser en allt större eurogrupp. Estland blir medlemmar vid årsskiftet. Lettland, Litauen, Island och Polen vill ansluta sig.

Sverige har också goda förutsättningar att bli medlem eftersom vi har en sund ekonomi.

"Som representant för Kommissionen vill jag passa på att säga att Sverige är varmt välkomna in i euron".

2 kommentarer:

 1. Tack och lov så står Sverige utanför Euron. jag var halvt tveksam innan, men efter PIGSS-länderas kollapser är jag helt övertygad! Sverige ska inte vara med i Euro-lekstugan.

  EU som samarbetsorganisation är däremot bra, men vi ska inte ge upp vår nationella suveränitet genom att ge upp vår valuta, vårt eget försvar, våra egna traditioner (surströmming, Gud förbjude :) ). Så länge vi kan samarbeta på handelsmarknaden så är allt gott, men att försöka få in oss i Euro-tramset är bara beklagligt. Jag trodde att politikerna skulle ge upp den tanken nu efter PIGS. Dessvärre finns det inget alternativ.

  SvaraRadera
 2. Euron är het...ja, det verkar som man bränt sig på den i Spanien:

  Spain’s Economy Re-enters Contraction Mode In The Third Quarter

  När kommer herrar Schmidt, Hamilton och Björklund samt madamerna Malmström och Ohlsson att inse att eurokrisen är långt större än bara Grekland? Länder som Spanien och Irland som följt EMUs regelverk till punkt och pricka lider som aldrig förr.

  SvaraRadera