fredag 3 september 2010

"Olika valutor är ett fullständigt elände"

"Olika valutor är ett fullständigt elände", det sa en toppchef på Volvo AB till mig idag, när vi under min turne i Västsverige besökte Volvo i Göteborg.

Jag, min medarbetare Rickard och kommunfullmäktigekandidaten Cecilia Wigström fick en utmärkt genomgång och beskrivning av Volvos verksamhet.
Volvo är Sveriges största privata arbetsgivare med runt 25000 anställda i Sverige. När krisen slog till 2008 drabbade det Volvo hårt och företaget tvingades dra ned på kostnader och personal. Men nu är man mycket optimistisk på Volvo. Försäljningen ökar i Europa och Asien.

Men det finns flera utmaningar för företaget. Dels vill man få ned emissionerna, avgasernna, och dels vill man arbeta med energieffektivisering - att skapa mer bränslesnåla fordon.

Under besöket fick vi också argument för varför EU är viktigt. Toppchefen sa till oss att "en sann europeisk inre marknad är synnerligen viktig för oss. Europa är vår hemma marknad och vi behöver en bättre fungerande konkurrens."
Han sa också att det är dyrit för Volvo att hantera olika valutor. För att skydda företaget mot valutaförluster - man handlar lastbilar i dollar - så valutasäkrar man. Det kostar Volvo AB 100 miljoner kr om året att säkra valutan i euro.

2 kommentarer:

 1. Hur mycket skulle det kosta svenska skattebetalare att tvingas betala till Greklands skuld?

  Om jag inte är felunderrättad så vill flera ha igenom i parlamentet att samtliga länder ska ställa upp med pengar till skuldsaneringen, inte bara Euro-länderna.

  SvaraRadera
 2. O vilket elände!

  För det första så skulle en svensk euroanslutning inte minska behovet att valutasäkra sig mot dollarn.

  För det andra - tja låt oss titta på siffrorna: VOLVO AB hade 2008 en omsättning på 304 Mdr kr. 67% rörde lastbilsproduktion och försäljning, dvs 204 miljarder kronor. Kostnaden för valutasäkring 100 miljoner motsvarar alltså 100/204000=0,0005 dvs 0,5‰ av omsättningen.

  Inte en så förfärligt dyr försäkring när allt kommer omkring.

  SvaraRadera