måndag 22 oktober 2012

EU-parlamentets ekonomiska utskott står upp för jämställdheten

Ikväll röstade Europaparlamentets ekonomiska utskottet emot att stödja den enda kandidaten till den vakanta platsen i Europeiska centralbankens styrande råd. EU-rådets kandidat, Yves Mersch som nu är chef för Luxemburgs centralbank, var en mycket kompetent person och en av Europas mest kunniga centralbankschefer. Det utskottet motsatte sig var principen att Yves Mersch var den enda kandidaten trots att vi från Europaparlamentets sida klart och tydligt efterfrågat två kandidater - en man och en kvinna.

Att det inte finns en enda kvinna i ECB:s styrande organ visar på ett systemfel, ett fel som vi nu hade chansen att ändra på. Diskussionerna i utskottet var heta och många hävdade att kandidatens kön inte kan spela någon roll. Om detta vore sant hade vi redan haft kvinnor i de styrande organ. Jag frågade Yves Mersch om han var beredd att dra tillbaka sin kandidatur för att på så sätt ge plats för en kvinnlig kandidat. Han svarada tyvärr inte på frågan utan sade bara att han blivit nominerad och inte kunde påverka processen. Detta var lite ironiskt då det är just denna process vi kritiserar.

Jag tror inte på kvotering, jag tror på att näringsliv och myndigheter själva kan få ett stopp på detta systematiska fel att missunna kunniga kvinnor inom vissa branscher. Jämställdhet och solidaritet är Europeiska värderingar inskrivna i EU:s fördrag, men om om detta inte ska vara tomma ord måste något göras, och det gjorde vi ikväll.

Nu har vi i det ekonomiska utskottet sagt vårt. Jag hoppas att Europaparlamentet kan göra det samma när vi på torsdag röstar om utnämingen av ECB:s styrande råds nästa medlem.

1 kommentar:

  1. "men om om detta inte ska vara tomma ord måste något göras, och det gjorde vi ikväll".

    Jo jag tackar jag. Så har politikerna pratat och röstat en kväll och då anser man sig ha gjort något!
    Vilket ännu en gång tydliggör hur långt från verkligheten man är.
    Det är först när man ser ett resultat i verkligheten som man gjort något det inser även en femåring till skillnad från våra allvetande parlamentariker.

    SvaraRadera