onsdag 17 oktober 2012

John Dalli avgår!


I går kom beskedet att EU:s hälsokommissionär John Dalli från Malta avgår, på grund av eventuell inblandning i ett försök att få Swedish Match att betala ut mutor.

Dalli har varit kommissionär med ansvar for hälsofrågor och konsumentpolitik sedan 2010 och jag har genom mitt arbete i Europaparlamentets utskott för inre marknad och konsumenträtt haft en hel del kontakt med honom.

Att det pågått en sådan här mutskandal som kommissionären har känt till är oacceptabelt! Det underminerar tilltron till de politiska institutionerna och det hårda – och viktiga - arbete som varje dag utförs av kommissionen och alla tjänstemän. Dessutom skadar detta ett redan hårt kritiserat EU. Det sista som behövs är tron att makthavare i Bryssel är korrupta lycksökare: Den överväldigande majoriteten av alla som jobbar i Bryssel gör det för att de verkligen tror på att gemenskap är rätt recept för en fredlig och konkurrenskraftig framtid.

Jag kommer att i nästa vecka i Europaparlamentets frågestund med Kommissionen under sessionen i Strasbourg att ställa frågor tom detta, om vilka policies som finns och hur de interna kontrollprocesserna i Kommissionen fungerar. Vi måste agera med full kraft mot misstänkt korruption.

Jag tycker att snus skall kunna säljas i de länder som så önskar. Genom den här skandalen skadas även den möjligheten och de som nu vill svartmåla snusföretag har en gyllene chans.

3 kommentarer:

 1. De som vill svartmåla snusföretag har väl nu ett sämre utgångsläge än någonsin? Swedish Match agerade enligt regelverket. Och det är inte snusföretagen som tippexat expertrapporter eller forskningsstudier som visat fel saker.

  Däremot illustrerar blotta faktumet att EU kan förbjuda snusförsäljning samtidigt som man ger subventioner till tobaksodlare att EU lämnat rimligheten bortom sig.

  SvaraRadera
 2. Det var då märkligt att du vaknar just nu. Korruptionen inom EU måste vara en offentlig hemlighet med tanke på att EU:s revisionsrätt har väl knappast någon gång tillstyrkt ansvarsfrihet för EU-kommissionen.
  Men ingenting har hänt och Olle Schmidt har sovit gott under alla dessa år. Sent ska syndaren vakna brukar man säga.

  När nu ett företag anmäler att en EU kommisionär för att ta mutor frågar åtminstone jag mig hur många inom EUsörjan har låtit sig mutas direkt eller indirekt och hur många speciallagar har skapats genom att företag har utnyttjat EU politiker som glömt att de representerar väljarna och inte sig själva?

  Det finns ett uttryck "En fläck på sin rock den tvätter man bort, men en fläck på sin ära den får man bära" Detta borde EU etablissemanget inse lika väl som de bör inse att det är mycket svårt att vinna tillbaka ett förlorat förtroende.

  SvaraRadera
 3. Den här affären håller på att utveckla sig till en perfekt illustration av vad som är fel med EU. För mycket makt ligger hos anonyma tjänstemän som kan mygla nästan obegränsat utan att det upptäcks i normalfallet. För mycket av EU's lagstiftning är baserad på vad myglande särintressen ville, snarare än att vara baserad på fakta.

  SvaraRadera