fredag 19 oktober 2012

Kippavandring mot extremism

Antisemitiska slagord, plumpa politikeruttalanden och attacker mot judar har gjort att Malmö fått en negativ stämpel både i Sverige och utomlands. Alla ska känna sig välkomna till Malmö och ingen ska behöva vara rädd, det ska vara en självklarhet att kunna bära kippa eller andra religiösa symboler offentligt. Det här handlar om medmänsklighet och anständighet.

De kippavandringar som anordnas i Malmö är ett sätt för alla oavsett politisk färg eller religion att visa solidaritet med stadens judar och tillsammans stå upp mot intolerans och antisemitism. Kippavandringen är en vandring för alla människors lika värde, och för att visa solidaritet med Malmös judar. Alla har rätt att välja och visa sin tillhörighet.

I morgon den 20 oktober anordnas ännu en kippavandring där även ungdomsförbunden för de fem nationella minoriteterna - judar, samer, romer, Tornedalingar och Sverigefinnar - i Sverige kommer att delta. Jag kan tyvärr inte delta då jag för tillfället är i Abidjan., Elfenbenskusten för den Liberala Internationalens årliga konferens.

Erik Ullenhag kommer att tala på Möllevångstorget. Övriga talare är Victor Reichmann Borslöv från det judiska ungdomsförbundet, Erland Kaldaras från romernas ungdomsförbund, Nils Karlsson, gruppledare för Miljöpartiet i Malmö stad, Jehoshua Kaufman, kippavandringarnas grundare samt Sofia Nerbrand som fört diskussionen och inbjudning till vandringen på Facebook. Heder åt Sofia Nerbrand, som genom sitt stora engagemang fått en så bred uppslutning kring kippavandringen och judarnas situation i Malmö. Här kan ni även läsa hennes artikel i Sydsvenskan om situationen i Malmö..

I morgon är det samling utanför synagogan kvart i tolv. Gå ut du också och visa ditt stöd för våra minoriteter och att extremism och fientlighet inte hör hemma i vårt Malmö!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar