fredag 26 oktober 2012

Nasrin Sotudeh och Jafar Pahani vinner årets Sakharov pris

Två iranska aktivister, advokaten Nasrin Sotoudeh och filmregissören Jafar Pahahi, är årets gemensamma vinnare av Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet. De valdes av president Schulz och politiska gruppledarna på idag på förmiddagen.

Nasrin Sotoudeh är en fängslad iransk advokat som hra representerat fängslade iranska oppositionsaktivister efter det omtvistade presidentvalet 2009. Jafar Pahahi är en iransk regissör som vann pris vid Cannes filmfestival 1995. Hans filmer är kända för sitt humanistiska perspektiv på livet i Iran, ofta med fokus på svårigheter för barn, fattiga och kvinnor.

Jag hade gärna sett att den vitryske frihetskämpen och människorättsförsvararen Ales Bialiatski hade tilldelats priset, men dagens pristagare är mycket värdiga vinnare som ägnat sitt liv åt att försvara det iranska folkets grundläggande rättigheter. Vi får hoppas att de personligen kan komma till Strasbourg för att hämta sitt pris i december då parlamentets talman Schulz högtidligt kommer att dela ut priset vid Europaparlamentets plenarsession i december.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar