onsdag 1 februari 2012

Wade ut ur LI!

Senegals president heter Abdoulaye Wade, och har så gjort sedan 2000. Till namnet är Wades parti liberalt, men i praktiken finns inte mycket av liberal ideologi i partiprogrammet. Partiet är snarare en valmaskin som jobbar för Abdoulaye Wades personliga kampanjer.

Wades presidentskap har kantats av såväl korruptionsanklagelser som allvarliga nedslag mot press- och yttrandefriheten. I dagarna fylls Dakars gator av människor som protesterar mot hans kandidatur till det kommande presidentvalet, vilket äger rum den 26e februari. Så sent som idag kom otäcka nyheter om två döda i dessa demonstrationer.

Den 85-årige Wade har redan suttit två mandatperioder som president, vilket är max-gränsen enligt konstitutionen. Högsta domstolen har dock bedömt att denna regel inte gäller Wade eftersom hans första mandatperiod påbörjades innan regeln infördes.

Wade bör stiga åt sidan. För långa maktinnehav är sällan nyttigt, och att tänja på reglerna är inget en president bör ägna sig åt. Dessutom bör Liberala Internationalen utesluta Wades parti ur den liberala familjen, såvitt man inte kan se tydliga förändringar i attityden.

Detta tog även min liberale kollega Louis Michel, tidigare biståndskommissionären, upp på dagens gruppmöte för partigruppen ALDE här i parlamentet. Vi kommer följa upp hans inlägg med att försöka få till stånd ett uttalande om frågan i den liberala gruppens namn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar