onsdag 15 februari 2012

Vi behöver ett europeiskt FBI!

Vi är många som oroas över situationen i Malmö. Åtta dödsskjutningar, mordförsök, grova rån och våldsamma attacker på våra demokratiska institutioner. Organiserad brottslighet är som en parasit i vårt samhälle. Det handlar om väl utbyggda strukturer och nätverk. Dödsskjutningar är en del av dessa strukturer, men de är ett instrument och inte gängens huvudsakliga sysselsättning. För att stoppa våldsvågen måste vi därför se den organiserade brottsligheten i sitt större perspektiv. Det räcker inte att enbart tala om vapenlagstiftningen. För att sätta stopp för denna, minst sagt, oroande utveckling måste vi tänka både globalt och lokalt.

Vi måste inse att detta är inte bara ett svenskt problem. De kriminella nätverken låter sig inte stoppas av gränserna, de är i stället mycket duktiga på att utnyttja den europeiska inre marknaden. Så länge brottsbekämpningen är nationell men brottsligheten internationell är det gängen som ligger steget före.

Gränsöverskridande brottslighet måste bemötas med gränsöverskridande samarbete och gemensamma åtgärder för att strypa såväl tillgång som efterfrågan på illegala varor och tjänster. Europa behöver vassare polissamarbete. Vi behöver en europeisk motsvarighet till amerikanska FBI, som kan jobba effektivt och snabbt mot de grövsta formerna av internationell, organiserad brottslighet.

Ensam är inte stark och Sverige kan ensamt inte sätta stopp för de kriminella gängens verksamhet, ens innanför våra egna gränser. Men med europeisk samverkan kan vi mer effektivt och framgångsrikt slå tillbaka mot de kriminella nätverken.

Läs gärna hela min artikel i KvP den 15 februari 2012.

2 kommentarer:

 1. Inom EU av idag har vi redan att antal övervakningslagar där insamlat data delas mellan inte bara länder inom EU, men även med USA.
  Allt i den heliga kampen mot terrorism, barnporr och fildelning. Nu tycker du att det inte räcker med att få till fungerande samarbete med de myndigheter som existerar idag, utan nu vill skapa ytterligare en hierarkisk nivå. Vi ska alltså lösa dagens problem med mer av samma. Istället för att rensa upp i havererade organisationer, vilket vore det rimliga vill du ha ytterligare en organisation. Något enbart kommer att leda till ett större virrvarr,ökad byråkrati och ökade kostnader och inget mer.
  Men som vanligt anser politiker att det är så mycket enklare att man bygger nytt istället för att få det existerande att fungera. En märklig sak i det sammanhanget är att trots att det hela tiden skapas överlappande organisationer blir det aldrig någon av de befintliga organisationerna som försvinner eller minskar i omfång.
  Parkinsons Lag borde vara obligatorisk läsning för politiker. (C. Northcote Parkinson - Parkinson's Law and other Studies in Administration)

  SvaraRadera
 2. EUs övervakning så långt.
  http://www.edri.org/files/2012EDRiPapers/eusurveillance.pdf

  Men lugn det kommer mer, vi vill att du ska känna dig trygg.

  SvaraRadera