onsdag 8 februari 2012

Vad är Greklands alternativ?

Det talas naturligtvis mycket om Grekland och deras eventuella konkurs. Olyckskorparna kraxar om utträde ur euron.

Idag diskuterade vi detta i den liberala gruppen i Europaparlamentet. Många tycker att vi ska akta oss för att ta upp debatten - som i gammal folktro där man inte fick säga vargens namn för då skulle han komma på riktigt - men jag tror snarare att vi måste lyfta upp alternativen som finns i ljuset, skärskåda dem mycket noggrant. Det är nämligen inte så enkelt som att en grekisk återgång till Drachman skulle lösa grekernas problem.

Grekiska kollegan Theodoros Skylakakis var mycket rättfram i sin analys: Vi ska vara fullt på det klara med att en övergång från en "hård" valuta med befäst ställning på världsmarknaden till en "mjuk" valuta ingen vet värdet på - samtidigt som Greklands kreditvärdighet och förtroende bland investerare är lika med noll - innebär att Greklands chanser förstörs helt.

Grekland är en önation men inte en isolerad ö, och framtiden för Grekland finns i den europeiska gemenskapen.

1 kommentar:

  1. Du har inget lärt och inget förstått och samma gäller uppenbarligen för dina liberala kamrater. Nedanstående länk leder till en mycket kort och lättläst artikel. Även du bör kunna ta den till dig. Jag föreslår att du delar ut den på nästa möte med den liberala gruppen i Europaparlamentet.

    Greek death spiral accelerates

    SvaraRadera