måndag 18 juni 2012

Eurolättnad efter valet i Grekland

I söndags var det ännu en gång val i Grekland, ett val som stod mellan att vara kvar i eurozonen eller att stå utanför. Vinnare blev konservativa Ny Demokrati som tidigare signerade det mycket impopulära sparpaketet som EU krävde av landet för att få nödlånet som var så behövligt. Det här visar på att grekerna vill stanna i eurozonen och att de vill ha ansvarfulla politiker som nu ska se till att inget annat händer.

Det hade varit mycket olyckligt om Grekland hade gått ut ur eurosamarbetet, inte bara för Grekland utan för hela valutaunionen. Det här diskuterade jag med kollegan Marita Ulvskog i morgonens program av P1, hela programmet kan du lyssna till här.

Jag brukar säga att EU handlar om att lösa kriser - och nu finns en ansvarsfull samarbetspartner i Grekland.

1 kommentar:

 1. Jag funderar mycket på hur man egentligen tänker när det gäller euron och skuldkrisen.
  Som jag förstått det hela så måste alla länder inom eurozonen bidra till de så kallade stödlånen.
  Det är just nu fem länder som hänger på gärdesgården. Italien, Spanien, Portugal, Grekland och Irland.
  När man då ger stödlån till Grekland måste även Italien, Spanien osv vara med och bidra. Men de länderna har ju redan problem, så för att kunna bidra till Greklands stödpaket måste de låna pengar internationellt.
  Men med ett sänkt kreditbetyg får Italien, Spanien osv. låna till 7(sju) procents ränta för att låna vidare till Grekland mot 3(tre)procent.
  För att få detta till att bli en lösning av krisen inom EU och hjälp till andra överblånade länderna måste man nog vara politiker för att fatta.
  För mig verkar det mest som en ny Ebberöds Bank och ytterligare ett bevis på att politikerfrälset i Bryssel totalt tappat all kontakt med verkligheten där de står med huvudet i sanden.

  SvaraRadera