onsdag 23 januari 2013

Vi får inte ge vika för hat och likgiltighet!

I går kväll invigdes Europaparlamentets Raoul Wallenbergrum med en storslagen ceremoni. Invigningen var en del av den Internationella minnesdagen för Förintelsen offer, där även upproret i Warzawas getto, nazisternas förföljelse av romer och Förintelsens överlevande uppmärksammades. Kvällen bjöd på flera musikaliska inslag och särskilt de unga talangerna var imponerande.

Jag är mycket glad att så många valde att komma till parlamentet för att ta del av invigningen. Vår svenska kommissonär Cecilia Malmström och Raoul Wallenbergs brorsdotter Loiuse de Dardel inledde invigningen med att tala om Wallenbergs mod och medmänsklighet. Parlamentets talman Martin Schulz, vicetalm Laszlo Surjan och Wallenbergs systerdotter Nane Annan gick till rummet för att inviga det formellt.

Raoul Wallenberg rummet i Europaparlamentet påminner oss hans mod för utföra den enda rättvisa, samtidigt som han visste att detta kunde kosta honom livet. Det var flera talare som tog upp situationen i Europa idag. Vi ser främlingsfientliga och ultra-nationalistiska krafter växa sig starka runt om i Europa. Dr Moshe Kantor, ordförande för Europas judiska kongress och Dr Samuel Pisar, överlevande från Auschwitz nämnde anti-semitismen och radikaliserinen i Malmö som orosmoln. I allt fler medlemsländer finns rasistiska, anti-semitistiska eller främlingsfientliga partiet representerade i de folkvalda församlingarna. Europaparlamentet är inte ett undantag.

Just där är det så viktigt för oss beslutsfattare att minnas Raoul Wallenbergs gärningar. Vi får aldrig ge vika för hat och likgiltighet!
Här står jag tillsammans med Raoul Wallenbergs brorsdotter Louise de Dardel och Olle Wästberg utanför Europaparlamentets Raoul Wallenberg rum.


Europaparlamentets talman Martin Schulz, Raoul Wallenbergs systerdotter Nane Annan och parlamentets vicetal Laszlo Surjan inviger officiellt Raoul Wallenberg rummet.


 Cecilia Malmström talde om vikten av solidaritet och medmänsklighet i dagens Europa. Klimatet för minoriteter blir allt hårdare, hatbrott och radikalisering smyger sig tillbaka till vår kontinent. Därför är det så viktigt att minnas Raoul Wallenbergs gärningar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar