fredag 25 januari 2013

Försök till statskupp i Eritrea

I veckan har vi kunnat läsa om försöket till statskupp i Eritrea. En mindre styrka hade tagit över kommunikationsdepartementet där den statliga tv-kanalen finns. De sände ut ett meddelande om att alla politiska fångar skulle släppas, och stängde sedan ner kanalen.

Vi som engagerat oss för situationen i Eritrea och särskilt för att få Dawit Isaak fri höll andan och trodde att detta kunde vara öppningen som vi så länge väntat på. Men styrkan gav upp och den normala sändningen fortsatta. Mer än detta vet vi inte. Eritrea är en av världens mest stängda stater och insynen är minimal. Det verkar som kuppen var ledd av fyra personer - Saleh Osman och tre officerare. Saleh Osman utmärkte sig som nationalhjälte under kriget mot Etiopien.

Vad händer nu med dessa personer och deras närmare 200 soldater? Vi som engagerat oss för Eritrea ser risken för starka vedergällningar och genom Europaparlamentets arbetsgrupp för ett demokratiskt Eritrea har vi nu kontaktat EU:s högsta chef för utrikesfrågor Catherine Ashton.

Här under kan ni läsa brevet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar