onsdag 9 januari 2013

Bra med prispress på kortköp

Idag skriver jag ett svar till Mastercard på DI debatt angående vem som bryr sig om mellanbankliga avgifter. För mig är det självklart att det rör alla som bryr sig om sin ekonomi.

Att bankerna tar ut avgifter av varandra för att täcka kostnaderna för ett kortköp är rimligt. Infrastrukturen av datorer och terminaler ger stora fasta kostnader. Men höga avgifter för kortbetalningar inom EU är inte acceptabelt. Idag ligger kostnaden på mellan 0-0,30%, innan EU-domstolen förbjöd Mastercard att ta ut orimligt höga avgifter kunde de ta ut upp mot 1,90%.

Enkla, säkra internetbetalningar är nödvändiga när e-handeln växer och alla inblandade - kortföretag, banker och lagstiftare - har ett ansvar för att ge Europas konsumenter större valfrihet och lägre priser.

1 kommentar:

 1. De flesta av de som precis som du pratar sig varm för kortbetalningar har som vanligt bara lyssnat på lobbyister och missat den stora frågan med ökande antal kortbetalningar.
  Nämligen att i det fall bankerna lyckas få de lättledda EU politikerna att införa ett kontantlöst samhälle har man lyckats att ta ifrån medborgarna alla deras pengar.
  Kortutgivarna har då fått makten att avgöra hur och vad du får betala för. De kan med en knapptryckning stoppa din eller dina betalningar till ett visst ändamål, t.ex. att stödja ett visst parti eller organisation.
  Politikerna har dessutom då fått möjlighet att kontrollera min och din ekonomi in i minsta detalj.
  Nu säger naturligtvis den foglige svensken att "jag har rent mjöl i påsen så jag har inget att dölja". I det fallet är problemet att vad som är rent mjöl i påsen varierar från tid till annan genom opinionssvängningar eller politiska beslut där den enskilde medborgaren i praktiken helt saknar möjlighet att påverka.

  SvaraRadera