tisdag 15 januari 2013

Frige Dawit Isaak!

Idag röstade Europaparlamentet med stor majoritet igenom en resolution om situationen på Afrikas horn. Förutom torka, svälkatastrofer och väpnade konflikter nämndes också politiska fångar. Eritrea uppmanas att respektera det fria ordet och genast frige politiska fångar.

Kraven på frigivande är ännu ett viktigt steg. Eritrea måste känna att omvärlden uppmärksammar allt som sker i landet, och här har EU en viktig roll. Att Dawit Isaak nämns i resolutionen har stor tyngd både för regimen i Eritrea och för alla oss som kämpar för Dawit Isaaks frigivande.
Under gårdagens debatt om resolutionen bad jag EU-kommissionens vicetalman Maroš Šefčovič, resolutionens föredragande Charles Tannock samt Europaparlamentets talman att synliggöra människan Dawit Isaak. Jag gav EU-ledarna varsin kopia av dokumentär "Fången - Dawit Isaak och tystnaden" av Gellert Tamas och Maria Magnusson.

Även den gemensamma parlamentariska församlingen för EU och stater i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet har på senare tid kritiserat Eritreas ständiga brott mot grundläggande demokratiska rättigheter. Under församlingens senaste möte i november 2012 i Paramaribo, Surinam visade jag dokumentären om Dawit Isaak.

Genom att synliggöra människan Dawit Isaak kan afrikanska diplomater och parlamentariker öka trycket på Eritrea att respektera politiska fångars grundläggande rättigheter. Ett tjugotal av mina afrikanska kolleger har bett om att få filmen skickad till sina hemländer, ett mycket viktig steg till att medborgarna kan uppmärksamma orättvisor och kräva ansvar av sina beslutsfattare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar