Detaljerade lagar eller tro på gott omdöme?
I fredags hade jag ett intressant och givande lunchsamtal med Bolagskollegiet i Stockholm. Det var kollegiets verkställande ledamot Björn Kristiansson som tagit initiativet för vidare samtal om Kommissionens förslag och propåer om EU-reglering av bolagsstyrning.En mycket omdebatterad fråga handlar om kvotering i bolagsstyrelser, men det finns också andra mer generella förslag om ingrepp i det som vi Sverige överlåtit till bolagen och deras ägare att själva hantera.
En bra diskussion med kollegiets ordförande, Hans Dalborg, bland annat tidigare Skandia och Nordea, en person med stor erfarenhet av bank-och finansvärlden och som alltid är lika stimulerande att lyssna på samt Caroline af Ugglas, Skandia Liv. som jag mött flera gånger genom åren, klok och kunnig.
Visst behövs tuffare regler och lagar på på framförallt finansmarknaden, det tror jag de flesta är överens om. Men just nu finns det en påtaglig risk att en i och för sig vällovlig reglering går till överdrift. Istället för att stärka konkurrenskraften och stabilisera en bräcklig ekonomisk uppgång, riskerar en del förslag att försvåra utvecklingen och få motsatt effekt.
Förra helgens beslut om en viss uppluckring av de sk Baselkraven, bankernas kapitaltäckningskrav, antyder att en bredare analys har fått visst fäste.
Byte på traineestolen
Förra året hade vi på mitt kontor hjälp av Andrea Annergren, en rapp och begåvad student, som var villig att ta tag i alla de olika arbetsuppgifter som våra dagars fylls utav. Tack för god insats, Andrea, och lycka till framöver!
På Andreas stol sitter nu Karin Wieden, till vardags politisk sekreterare(FP) i Landskrona hos kommunalrådet Torkild Strandberg, förmodligen FP:s mest succérika kommunalråd.
Vi välkomnar Karin för en intensiv månad, imorgon är vi i Strasbourg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar