David Cameron spelar ett högt politiskt spel och sätter Storbritanniens deltagande i EU på spel. Han lovar att britterna ska folkomrösta om urträde ur unionen om hans parti Tories vinner nästa val. Men först vill han förhandla fram bättre villkor för Storbritannien. Detta skapar stor osäkerhet och minskar britternas politiska inflytande i EU - ett inflytande vi redan sett minska.
De EU-skeptiska britterna ska övertygas om att stanna kvar i EU i en folkomröstning om Tories vinner nästa val, det vill säga någon gång under första delen av nästa mandatperiod, det vill säga någon gång mellan 2015 och 2017. Direkt efter nästa val kommer Cameron försöka förhandla fram en bättre "deal" med EU.
Det vore mycket olyckligt om Storbritannien skulle lämna EU. Landet är en nära allierad med Sverige rörande frågor som den inre marknaden och frihandel. Med Storbritannien utanför EU skulle också Sveriges inflytande minska.
Journalisterna frågade på presskonferensen, hur Cameron gör om han inte får en bättre "deal" med
EU svarade han med att säga att han är optimist.
Cameron var medvetet otydlig om vilka områden det rör sig om som han vill förhandla med EU om, men upprepade inre marknaden som ett mantra under sitt tal. Det är inte förvånande att det är villkoren för reglerna för financentrat London City och brittisk industri som han främst vill värna.
Genom sitt utspel försöker Cameron ta kommandot i den inrikespolitiska debatten och få ett större stöd för EU. Men han spelar högt. Risken är att han inte lyckas i EU-förhandlingarna och förlorar folkomröstningen. Cameron skapar genom sitt inflytande en stor osäkerhet - och det redan försvagade inflytande britterna har i EU-samarbetet, i till exempelvis Europaparlamentet, kommer inte att stärkas.
Det skulle kanske inte skada om man inom EU byråkratin insåg att folk har fått nog av EUs centralstyrning och försöken att skapa ett Europas Förenta Stater.
SvaraRaderaEU har gåttfrån ett fredsprojekt till en centralstyrd koloss där det demokratiska inflytandet minskar för varje dag som går och okunniga arroganta politiker och tjänstemäns privata har fått för stort utrymme.
Det är inre bara Storbrittanien som borde omförhandla EU avtalen och folkomrösta.
EU har helt enkelt blivit ett monster som vill styra och kontrollera alldeles för mycket.
Låt oss hoppas Storbrittanien lämnar så kan fler länder gå samma väg och på det sättet göra om och göra rätt.
Tack Cameron. Nu borde Sverige ta chansen och följa Cameron för att göra om EU och göra det rätt.
SvaraRaderaMan borde riva upp EU:s fördrag och skriva ett nytt som har demokrati, medborgerliga fri och rättigheter, frihandel och den fria rörligheten i fokus.
Göra det tydligt att beslut skall fattas så nära de berörda som möjligt.
Att EUs så kallade harmonisering, d.v.s centralisering minska
as till att omfatta de föregående områdena.
Låt sedan alla EU:s 500 miljoner medborgare folkomrösta om detta nya fördrag, samtidigt. För att undvika det alltför vanliga syndromet inom EU, att något land röstar fel och måste rösta en gång till eller två.
Om det blir ett ja i folkomröstningen, då är det dags för medlemsstaterna att ratificera det nya fördraget. Hur det skall ske – genom parlamentsbeslut, folkomröstning eller på något annat sätt – det är upp till respektive land.
Gör om, gör rätt och gör det nu.
Helt rätt. Ytterligare kommentarer överflödiga.
SvaraRaderaOm ni anser, att Europa måste förvandlas till en politisk union, att det ska bli mer av ett land som heter Europa. Då håller jag inte med, sade David Cameron.
Han talade i dag inför de politiska och ekonomiska makthavarna vid Världsekonomiskt forum i Davos. Det var dagen efter att han hållit sitt stora Europatal och förklarat att han vill förhandla om Storbritanniens villkor inom EU och därefter anordna en folkomröstning om medlemsskapet.
– Förändringen är redan på gång i klubben som vi tillhör. Det är euroländerna som driver på förändringen. Därför vill jag ha nya villkor. Vi måste ha ett nytt EU. Med respekt för ländernas olikheter, sade han.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaJag undrar varför. Det är din blogg, så du har all rätt i världen att censurera, men det vore trevligt om du deltog i diskussionen på ett bättre sätt än att bara plocka bort det du inte gillar utan vidare kommentar.
RaderaDet ger inte speciellt gott intryck måste jag säga.
Storbritanniens premiärminister David Cameron har hårt pressad av såväl egna revolterande partikamrater som de senaste årens opinionssensation UK Independence Party (UKIP) och dess dynamiske och populäre ledare Nigel Farage nu gett det brittiska folket ett halvt löfte om dels att Storbritannien förhandlingsvägen skall försöka återta lite av det självbestämmande man tidigare gett upp till EU, dels att när resultatet av detta försök står klart skall det brittiska folket själva få besluta huruvida man då finner det önskvärt att fortsätta vara anslutna till EU eller inte.
SvaraRaderaDet brittiska folkets växande EU-motstånd är i många avseenden en absolut klockren manifestation av de fundamentala demokratiska principerna: Det är dels en folkrörelse som verkligen växt fram underifrån, och denna folkliga rörelses innehåll är dessutom uttryckligen att de brittiska lagarna skall stiftas av det brittiska parlament som det brittiska folket i god demokratisk ordning valt själva -- och alltså inte per dekret av ett gäng anonyma icke-folkvalda byråkrater i Bryssel.
EU-politrukerna från EU:s andra länder, däremot, närmast tuggar fradga av harm över detta djupt osolidariska brittiska tilltag. Inte minst i Sverige. Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson låter bittert förstå att debatten i Storbritannien är "sorglig" och "vulgär". Men det är ju knappast speciellt märkligt eller ens oväntat att EU-ministern säger så: Hela den politiska historien är ju full av makthavare (på olika nivåer) som mer eller mindre föraktfullt avfärdat människors krav på ökat demokratiskt inflytande i termer av "vulgärt".
Numera är krigen slut och även det mesta av östra Europa är någorlunda fritt, så Europa borde ju verkligen ha ett "guldläge". Och vad gör man då? Jo, man bildar en sammanslutning som väsentligen går ut på att avskaffade speciella förhållanden som under femhundra år gjorde Europa till en vinnare! Man väsentligen återskapar ett feodalsystem, där furstarna sitter i hovet i Bryssel och styr med dekret som de som påverkas inte själva har något som helst reellt inflytande över.
Mot bättre vetande inför EU en gemensam valuta, vilket mycket riktigt får som konsekvens att efter några år ligger många medlemsländers ekonomi i fullständiga ruiner. I Grekland är läget så förtvivlat att ett nazistparti väljs in i parlamentet! Vad är då EU:s reaktion, när man gjort bort sig så monumentalt, när ingen längre kan låtsas att inte se hur naken kejsaren faktiskt är? Jo, från Bryssel låter man hurtigt meddela att bästa sättet att lösa problemen är att ge Bryssel ännu mera makt och folket i de olika medlemsländerna ännu mindre demokratiskt inflytande! Låt oss hälla ännu mera bensin på elden så slocknar den, säger Carl Bildt och Birgitta Ohlsson och deras kompisar i Bryssel till oss, och på nutida feodalfurstars föraktfulla vis avfärdar de som "sorgliga" och "vulgära" de som vågar anmäla avvikande åsikt.
Så alldeles oavsett hur äkta och genuint premiärminister David Camerons personliga engagemeng egentligen är, gäller alltså att britterna, som för ungefär sjuttio år sedan egentligen var det enda kvarvarande europeiska folk som fortfarande hade kraft och förmåga att å restens vägnar stå upp och kämpa för demokratin och för friheten, ser alltså ut att ännu en gång bli de som sätter ner foten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaKan inte låta bli att citera från Camerons tal. Han har insett vad folk i allmänhet anser om EU.
SvaraRadera"...there is a growing frustration that the EU is seen as something that is done to people rather than acting on their behalf. And this is being intensified by the very solutions required to resolve the economic problems."
Där har du elfanten i rummet.
Alla är medvetna om EU:s demokratiska underskott. Och saken blir verkligen inte bättre av att ingen vill göra något åt saken eller ens tala om problemet.
"More of the same will not secure a long-term future for the eurozone. More of the same will not see the European Union keeping pace with the new powerhouse economies. More of the same will not bring the European Union any closer to its citizens. More of the same will just produce more of the same: less competitiveness, less growth, fewer jobs."