Situationen i Rumänien förtjänar kritik, också Europaparlamentets och Aldes tveksamhet inför den alltmer eskalerande konstitutionella krisen. Berättigad kritik gavs också i DN i fredags. Tydlighet mot Ungerns tillkortakommanden kräver samma måttstock för Rumänien, oavsett politiskt styre.
I förra veckan fick jag en redovisning av min kollega, Theodor Stolojan, premiärminister i Rumänien i början 90-talet och medlem i EPP. Vi var båda på uppdrag i Washington och jag fick då tillfälle att lära känna honom lite närmare.
Han var bekymrad över utvecklingen i sitt hemland och oroad vad folkomröstningen nu på söndag kommer att innebära. Rumäniens svårigheter att bli en stabil rättsstat bekräftades av kommissionens årsrapport om Rumänien och Bulgarien presenterad i fredags. Korruptionen och kampen mot den organiserade brottsligheten kräver ytterligare åtgärder, konstaterade Barroso i ett kärvt uttalande.
Att konstitutionella frågor hanteras på så partipolitiskt sätt som i Rumänien är helt oacceptabelt. Premiärministern Ponto och presidenten, Basescu, ligger i öppen fejd, politiskt och verbalt - ovärdigt ett EU-land.
Det är lätt att instämma i Barrosos omdöme, "Man kan inte ändra konstitutionella lagar över en natt".
"Ovärdigt ett EU-land"...
SvaraRaderaJag har ägnat dagen åt Marta Andreasens bok "Brussels Laid Bare".
Om så mycket som en tiondel av Andreasens berättelse är korrekt då ska nog EU städa framför sin egen dörr innan man börjar försöka lära andra. För efter att ha läst boken är det lätt att tycka att EU är bortom all räddning och att de ansvariga borde dras inför rätta.
Den här boken borde vara obligatorisk läsning för samtliga EU-försvarare och deras vapendragare i EU parlamentet.