tisdag 3 juli 2012

Byte av ordförandeklubban i EU

Den 1 juli tog Cypern officiellt över ordförandeklubban från sina danska kollegor. Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt besökte idag Europaparlamentet för att sammanfatta och utvärdera det danska ordförandeskapet. Jag tycker att det har varit ett ambitiöst ordförandeskap och danskarna förtjänar den beröm som gavs. I Europaparlamentet har vi märkt av de höga ambitionerna i de många möten med kommissionen och rådet för att nå enighet på frågor som behandlas i utskotten. Ett exempel är förslaget om riskkapitalbolag som blev färdigt så sent som förra veckan.

Helle Thorning-Schmidt tog även upp en annan viktig fråga, nämligen hur det senaste toppmötet ska tolkas. Klart är att det nu finns en försiktig majoritet för en bankunion och för ett starkare samarbete mellan euroländerna. Motvikten är ett kritiskt Finland och Tyskland. Tyvärr hör även Sverige till dem som kritiserar ett starkare samarbete.

En tråkigare, men mycket viktig fråga, som dykt up under Danmarks sex månader på ordförandeposten är Europaparlamentens roll i Schengensamarbetet. Tidigare i år kom EU:s justitieministrar överens om att ändra den rättsliga grunden för att kontrollera tillämpningen av regelverket för gränskontroller. Det här betyder att Europaparlamentet inte längre kan presentera lagförslag inom området, och har istället bara rätt att bli informerade om vilka beslut som tagits. Det här är ett mycket olyckligt beslutet, och upprörde många av oss i Europaparlamentet. Europaparlamentet är EU:s enda direkt folkvalda institution och att vägra folket inflytande i en viktig fråga som Schengen är ett steg bort från ett mer demokratiskt EU.

Bortsett från detta har Danmark varit en riktigt "rågbrödsordförande", och det ska nu bli spännande att se vad som händer när Cypern tar vid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar