måndag 16 april 2012

Droppen urholkar stenen, men vårt arbete är långt ifrån över!

Under helgen frigavs två av de mest högprofilerade politiska fångarna i Vitryssland. Under lördagen släpptes oppositionsledaren och presidentkandidaten Andrei Sannikov efter ett och ett halvt år i vitryska säkerhetstjänstens fängelse. Igår frigavs även Sannikovs andreman i oppositionen, Zmitser Bandarenka.

Detta är mycket välkommet - i elfte timmen går president Lukashenka äntligen ett steg i rätt riktning. Helgens frigivningar visar att EU:s strategi med riktade sanktioner mot presidentens inre krets är effektiv.

Droppen holkar ur stenen och inte ens en hårdnackad diktator som Lukashenka är oberörd av omvärldens kritik och aktioner. Men ännu finns mycket kvar att göra, många politiska fångar sitter fortfarande i dessa helveteshålor till fängelser. En av dessa är Ales Bialiatski, ledare för människorättsorganisationen Viasna.

Vi inte heller glömma bort de två unga männen som avrättades med nackskott för ett par veckor sedan i landet. Det är ovärdigt, det är vidrigt och det är omänskligt att dödsstraffet fortfarande existerar - och verkställs - i dagens Europa. Vårt arbete fortsätter för mänskliga rättigheter och ett demokratiskt Belarus!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar