torsdag 12 april 2012

Vad är ett Zimbabwe utan Mugabe?

Zimbabwes 88-åriga president Robert Mugabe rapporteras vara svårt sjuk. Nyheter som detta har nått oss förut men det får oss återigen att undra vad som händer med landet när Mugabe faktiskt försvinner ur bilden.

Presidentens parti Zanu PF må inneha makten i landet men det är genom en instabil koalition med oppositionsledaren Morgan Tsvangirai och hans parti MDC. Regeringsbildningen är en framhastad lösning efter det våldsamma valet 2008 och har lämnat en del förövrigt att önska.

Ända sedan Mugabe ledde landet till självständighet 1980 har allt kretsat kring honom och Zimbabwe har befunnit sig i ett politiskt och fram för allt ekonomiskt vakuum. Efter 32 år vid makten och med en redan diger textsamling att lämna till historieberättarna borde Mugabe kunna kliva åt sidan - oavsett hans hälsotillstånd.

Nu säger talesmän för MDC att Mugabes frånvaro har lamslagit regeringsarbetet och detta är oroväckande. Zimbabwe behöver en chans att hitta en politisk identitet som inte är synonymt med Mugabe själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar