måndag 2 april 2012

Bluffakturor i EU

Bluffakturor är ett stort, och ökande problem som drabbar små och medelstora företag i Sverige och i hela Europa. Svensk Handel uppskattar att svenska företagare på detta sätt luras på ca 120 miljoner euro per år! Under 2011 anmäldes knappt 17 000 fall, en ökning på 29 % jämfört med året innan. Enligt Brottsförebyggande rådet är bluffakturorna den snabbast ökande brottskategorin just nu. Samtidigt blir bedragarna både djärvare, aggressivare och mer förslagna. Inte bara företagare utan kommuner, privatpersoner, civilsamhällesorganisationer och andra drabbas.

För en tid sedan ställde jag en skriftlig fråga till kommissionen om vad de gör för att bekämpa blufföretagen. Det är i högsta grad en europeisk fråga eftersom bluffarna ofta utnyttjar skillnader i EU:s medlemsländers lagstiftning och ofta etablerar sig i ett land men skickar fakturorna i ett annat.


Förra veckan kom svaret från Viviane Reding och hon skriver att:


Kommissionen kommer att ta sig an problemet med vilseledande marknadsföringsmetoder och kommer snart med en analys av det EU-direktiv som finns idag - och om man kanske bör göra en revidering av detta.

Kommissionen kommer också att anordna möten med medlemsländernas myndigheter under loppet av 2012 för att samordna tillsynsåtgärder samt för att utbyta information.Läs gärna min fråga till kommissionen här.
Hela Viviane Redings svar finner du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar