Det är oansvarigt av socialdemokraterna att bara vara för euron när solen skiner och inte i prövningens stund.
Vi i Folkpartiet släpper inte kravet på en folkomröstning under nästa mandatperiod, inte heller efter det som hänt i Grekland. Vi vill nämligen inte att Sverige ska sitta på staketet och titta på medan andra formar vår framtid. Vi vill att Sverige ska delta fullt ut i EU och tillhöra kärnan i Europasamarbetet. Det kan vi inte göra om vi inte har euron.
Förra veckans EU-beslut om en ny krishanteringsmekanism är historiskt. Tillsammans med lån från Internationella Valutafonden (IMF) är paketet värt minst 720 miljarder euro. Besluten visar att EU förmår agera för att stabilisera situationen på de finansiella marknaderna. Inget enskilt EU-land hade klarat det på egen hand. Genom överenskommelsen skaffar sig unionen muskler för att genomföra den typ av insatser som kritikerna anser har saknats.
Därmed inte sagt att Folkpartiets inställning till euron är blåögd. Stabilitets- och tillväxtpakten har bevisligen inte fungerat. Och grekiska skattebetalare ska betala grekiska skulder även i framtiden. Landet har medvetet vilselett omvärlden och misskött sina statsfinanser. Det är det som är roten till problemet - inte euron! Därför är det viktigt att de lån och garantier vi nu ger är förknippade med tydliga krav på budgetsanering.
Om Greklandskrisen har illustrerat något så är det att alla EU-länder sitter i samma båt. Socialdemokraterna däremot anser att Sverige ska sitta på staketet när det gäller beslutsfattande men inte när det gäller finansiering. De vinglar i sina besked om euron.
Ska Sverige som enda EU-land runt Östersjön fortsätta att ha en egen valuta under överskådlig framtid?
Isåfall står vårt hopp till de närsynta, till att ”överskådlig framtid” är ett mycket kort tidsbegrepp. Maximalt fyra år, som Thomas Östros menade häromdagen i Dagens Industri: "Nu säger [Thomas Östros] till DI att ”överskådlig tid” snarast ska uppfattas som fyra år: Jag ser framför mig en mandatperiod." (Dagens Industri 18 maj 2010, sidan 11)
Läs också mitt och Birgitta Ohlssons debattinlägg på Aftonbladet idag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar