torsdag 14 november 2013

EU-seminarium under Folkpartiets landsdagar

Idag inleddes Folkpartiets landsmöte i Västerås där bland annat nytt partigrogram ska antas. Efter att Jan Björklund sparkat igång mötet med sitt öppningstal höll jag tillsammans med mina två kollegor Marit Paulsen och Cecilia Wikström ett seminarium om arbetet i Europaparlamentet. Som Sveriges enda riktigt EU-positiva parti är det ett självklart inslag på vårt landsmöte.

På seminariet diskuterade vi och publiken allt från EU:s patentlagstiftning som till slut tröskats igenom efter 37 år till kostnaden för svenskars sjukvård i Spanien. En stor fråga i diskussionen var självklart den ekonomiska krisen och Sveriges förhållande till euron. Som liberal europavän är min åsikt att Sverige ska gå med i eurosamarbetet. Det är både ett ekonomiskt och ett politiskt projekt, vilket ibland glöms bort i debatten. Tysklands före detta förbundskanslern, Helmut Kohl, har ju påpekat är det inte säkert att Tyskland enats lika snabbt utan ett gemensamt valutasamarbete. Att Lettland blir det 18:e landet att införa euron vid årsskiftet och att Litauen förväntas göra det om drygt år visar på attraktiviteten i projektet. Snart kommer vi vara ensamma runt Östersjön utan att vara med. Det kommer att få konsekvenser för vår handel och vårt inflytande i Europa.

Cecilia Wikström, som arbetar med mänskliga rättigheter i parlamentet, påminde också om den värderingskris som kommit i den ekonomiska krisens spår. Idag ser vi en skrämmande utveckling i Europa. Främlingsfientliga krafter grupperar sig i alla Europas länder och nyligen inledde Marine Le Pen sin erövringsresa, med syfte att ena Europas främlingsfientliga partier och bilda en egen politisk grupp i parlamentet, med att besöka Sverige och Jimmie Åkesson. Som tur är lär det inte vara en lätt uppgift att förena nationalister över nationsgränser.

För mig, Marit och Cecilia är EU en självklar och viktig del av Sverige och Folkpartiet. Vi påverkas ständigt av de beslut som fattas i EU:s institutioner och vi som medborgare får mer och mer makt att påverka besluten. Därför är det viktigt att vi folkpartister tar EU och Europaparlamentsvalet på allvar.

Jag hoppas att vi ses på landsmötet i Västerås och tillsammans hjälps åt att förbättra Sveriges mest EU-vänliga parti. Välkommen!

Jag, Cecilia Wikström, Marit Paulsen och Lars Ströman under dagens EU-seminarium

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar